Sådan kommer du i gang med renovering af facaden

Skrevet af Valdemar Lind

10/09/2021
Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Dagens topnyheder

Annoncør betalt indhold

Ligesom taget er facaden den del af huset, som gennem årene udsættes for mest slid fra det danske klima, vejr og vind gennem årene. Det kan ikke undgå at sætte sine spor på facadens udseende, hvorfor facaden med tiden kommer til at virke slidt, falmet og beskadiget. Derfor er der mange boligejere, som vælger at få renoveret facaden.

Det kan dog være en omfattende opgave, som kræver at man har tungen lige i munden. Derfor er der en række tommelfingerregler, som du bør være opmærksom på, inden du kaster dig ud i opgaven. Det gælder blandt andet: få et overblik over hvad facaderenoveringen skal omfatte samt priserne; tag de rette forholdsregler før, under og efter facaderenoveringen; samt skriv den gode opgavebeskrivelse til indhentning af tilbud.

Få overblik over hvad opgaven skal omfatte samt priser

En facaderenovering varierer i omfang

Man inddeler typisk en renovering af facaden i to omfang: en facaderenovering på ’budget’ og en komplet facaderenovering. En facaderenovering på budget består typisk af en mere begrænset renovering, herunder en vådsandblæsning af facaden, en omfugning af murværk eller kortfattet reparation af murværkets fuger samt en pudsning og maling af facaden. En komplet facaderenovering består af en sandblæsning af facaden, en omfugning af murværk, eventuelt en hulmursisolering samt pudsning og maling af facaden. Det kan være en god idé at beslutte sig for, hvad facaderenoveringen skal indeholde – eventuelt med bygherrerådgivning – inden man går i gang.

Desuden er det en god idé at danne sig et overblik af priserne på området. En renovering på en facade på 150 m2 varierer typisk mellem 57.000 – 143.000 kroner alt inklusive afhængigt af, hvad renoveringen skal indeholde. Du kan finde forskellige prisberegnere på nettet, for eksempel prisberegneren fra Primabolig.dk.

Forholdsregler før, under og efter renoveringen

Du bør tage visse forholdsregler før, under og efter facaderenoveringen. Før du overhovedet indhenter tilbud på facaderenoveringen, bør du tage kontakt til en energirådgiver eller bygningssagkyndig. Han eller hun kan rådgive om, hvilke dele af renoveringen, som rent energimæssigt kan betale sig. For eksempel kan det i visse tilfælde godt betale sig at få foretaget en komplet omfugning samt hulmursisolering. I nogle tilfælde vil det for eksempel bedre kunne betale sig kun at isolere 1-2 af husets ydervægge. Når du har fundet et firma til facaderenoveringen, bør du desuden give husforsikringen besked. Hvis du ikke meddeler dit forsikringsselskab, at du skal i gang med et byggearbejde, dækker forsikringsselskabet nemlig ikke eventuelle skader, der sker under byggeriet. Efter arbejdet er afsluttet, bør du desuden få foretaget en uvildig kontrol af arbejdet. Det kan udføres af en bygningssagkyndig og koster typisk mellem 2500 til 5000 kroner. Forkert udført arbejde på facaden/ydervæggene kan forårsage alvorlige skader på dit hus, hvorfor det særlig vigtigt at få kontrolleret denne type udført arbejde.

Den gode opgavebeskrivelse

Når du indhenter tilbud på en renovering af facaden, er det vigtigt at du udarbejder en detaljeret og fyldestgørende opgavebeskrivelse. Derved undgår du eventuelle misforståelser under arbejdet, og du får desuden et tilbud på et retvisende grundlag. Den gode opgavebeskrivelse bør indeholde alle informationer om, hvad facaderenoveringen skal omfatte (hulmursisolering, sandblæsning, pudsning og maling).