16/02/2018
Værnepligt løn
Værnepligt løn. Foto: Scanpix
Værnepligt løn er ikke voldsom høj, men da man heller ikke bør have de store udgifter som værnepligtig, er der alligevel mulighed for at tjene en fin månedsløn. Se her hver en værnepligtig tjener om måneden.

Mest læste i dag

Værnepligt løn: I Danmark har vi værnepligt, hvilket betyder, at alle danske mænd bliver kaldt ind til værnepligt, i det år de fylder 18.

De fleste vælger at møde op, mens andre søger om udsættelse af værnepligten. Nogen vælger til gengæld at blive militærnægtere, da de ikke ønsker at være værnepligtige.

Når man bliver indkaldt, møder man op til Forsvarets Dag - det der tidligere hed session - hvor ens fysik og psyke bliver vurderet for at afgøre, om man er egnet, begrænset egnet eller uegnet. 

Værnepligt løn

Værnepligt løn. Foto: Scanpix

Er man egnet, trækkes der lod om indkaldelse, og det nummer, man trækker, afgør, om man skal aftjene værnepligt eller ej. Trækker man frinummer, skal man ikke aftjene værnepligten. Hvert år indkaldes 4.200 danske mænd til værnepligt. De aftjener i gennemsnit fire måneder.

Værnepligt løn

Da værnepligt forhindrer, at man passer et arbejde under ens aftjeningsperiode, er det lønnet at være værnepligtig. Selvom lønnen af gode grunde ikke er ligeså høj, som ved et almindeligt job, kan man alligevel tjene en fin hyre, da ens udgifter ligger på et minimum.

Værnepligt løn

Værnepligt løn. Foto: Scanpix

Som værnepligtig får man udbetalt følgende:

  • Kostpenge: 210 kroner i døgnet
  • Almindelig løn: 7.452,15 kroner om måneden

Det samlede beløb inklusiv kostpenge og løn vil være omkring 11.000 om måneden, efter skat.

Kostpenge er skattefri og bliver udbetalt hver dag - også i weekender og på helligdage. Pengene er øremærket mad, pleje og lignende, mens man er værnepligtig. 

Den almindelige værnepligtig løn bliver ligesom kostpengene udbetalt sidste bankdag i måneden, men modsat kostpengene, skal man betale skat af sin løn.

Tjenestesteder

Bliver man erklæret egnet, og trækker man et lavt nummer, vil man som udgangspunkt skulle aftjene værnepligt. Det kan man gøre følgende steder i landet.

  • Gardehusarregimentets hesteeskadron, (Slagelse) - 9 måneder
  • Beredskabsstyrelsens basisuddannelse (Allinge, Haderslev, Herning, Næstved og Thisted Kongeskibet Dannebrog, Frederikshavn) - 8 måneder
  • Den Kongelige Livgarde, (Høvelte) - 4 måneder
Værnepligt løn

Værnepligt løn. Foto: Scanpix

  • Hærens basisuddannelse (Telegrafregimentet, Jydske Dragonregiment, Trænregimentet, Ingeniørregimentet, Gardehusarregimentet og Hærens Efterretningscenter)
  • Søværnets basisuddannelse (Frederikshavn inklusiv op til 6 uger til søs)
  • Flyvevåbnets basisuddannelse (Karup) - 4-12 måneder
  • Militærnægtertjeneste (almennyttigt arbejde) 
  • Bistandsarbejde i udviklingslande (i samarbejde med bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke)