Birgitte Hjort Sørensen

Skrevet af Nils Würtzenfeld

11/01/2018
Birgitte Hjort Sørensen
Birgitte Hjort Sørensen. Foto: Polfoto
Birgitte Hjort Sørensen er på få år blevet en af Danmarks mest populære skuespillere. Hun er nok bedst kendt fra sin rolle i tv-serien Borgen, men har også opnået stor succes i udlandet, ligesom hun senest har kunne opleves som tv-vært.

Mest læste i dag

Birgitte Hjort Sørensen blev født 16. januar 1982 i København og voksede op i en lægefamilie. I dag har hun slået igennem som skuespiller i en række danske og udenlandske film og serier - blandet andet den amerikanske succes-serie Game of Thrones.

Birgitte Hjort Sørensen barndom og opvækst

Birgitte Hjort Sørensen er datter af de to overlæger Christian Hjort Sørensen og Kirsten Damgaard Pedersen og har to ældre søstre, der er henholdsvis fire og syv år ældre end Birgitte. Hun voksede op i barndomshjemmet i Birkerød og havde en tryg og harmonisk barndom, der var så almindeligt, at det næsten grænsede til det småkedelige. 

– Jeg kommer fra en rigtig kernefamilie, og når jeg tænker på min barndom, husker jeg den som meget tryg og dejlig. Der var aldrig noget drama, og jeg ser det som et stort privilegium, at jeg har nogle søskende, der kommer fra samme dna-pøl som mig. Mine søstre og jeg er meget tætte, har Birgitte Hjort forklaret til Ekstra Bladet.

Birgitte Hjort Sørensen. Foto: Polfoto

Som barn var den lille Birgitte til tider også meget alvorlig. Hun har selv fortalt, at hun altid var meget pligtopfyldende, men også forsigtig og at hun aldrig var modig nok til at lege vildt med de andre børn. 

Også i skolen var hun klassens pæne - og dygtige - pige, men havde alligevel travlt med at blande sig i, hvad de andre børn foretog sig. Derfor fik hun allerede i første klasse at vide af sin lærer, at hun skulle holde op med at lege mor for de andre elever.

- Mine forældre er begge læger, så i deres job hjælper de andre, men vi har også altid hjulpet familie og venner. Jeg tror, at det for mit vedkommende somme tider har taget lidt overhånd, fordi jeg i intentionen om at hjælpe er kommet til at bestemme over andre i stedet for. Jeg kan godt være sådan: Nu skal du høre, hvad du skal gøre. Som barn fik jeg tit at vide, at jeg skulle lade være med at være mor for de andre, har hun forklaret til Alt for Damerne.

Birgitte Hjort Sørensen og musicalopsætningen af Chicago i 2007. Foto: Polfoto

Som barn var der tilmed meget, hun ikke turde. I skolen var hun stræberen, der aldrig var uartig over for lærerne, som var bange for at lege med de store drenge og som følte sig mere tryg på lærerværelset end i skolegården.

Birgitte voksede også op i et musikalsk hjem, hvor der er altid var tændt for radioen eller sat musik på begge og hvor forældre spillede forskellige instrumenter og familien sang højt fra Højskolesangbogen.

Birgitte Hjort Sørensen - blev drillet i skolen

Skoletiden var ikke altid nem for Birgitte, der fra 6. til 9. klasse røg lidt uden for sammenholdet i klassen, da hun ikke kunne med de toneangivende piger. Derfor blev hun også mobbet.

- Engang forlod jeg klassen efter en time. In-pigerne var tilbage, jeg sagde hej-hej, og ingen svarede. Da døren var lukket, blev jeg stående udenfor og kunne høre, at de begyndte at tale grimt om mig. Det satte sig i mig. Heldigvis var jeg et ressourcestærkt barn, så rent faktisk åbnede jeg døren igen og sagde: Tak, fordi I er så søde, fortæller hun til Alt for Damerne.

Birgitte Hjort Sørensen med holdet bag Borgen. Foto: Polfoto

Mobberiet har dog for altid forplantet sig i Birgitte, der selv forklarer, at hun i dag altid gør sig umage for at gøre et godt indtryk, når hun møder folk første gang, og ofte tager de svages parti.

Det var dog også i folkeskolen, at hun for første gang fik prøvet kræfter med skuespillet, da der i 2. klasse skulle spilles skolekomedie, og hun fik sin første rolle fsom ‘ubetinget vigepligt’ i stykket om trafiksikkerhed.

Birgitte Hjort Sørensen i teaterkoncerten Gnags. Foto: Polfoto

I de tidlige teenageår var Birgitte dog stadig den pæne og forsigtige pige, der ikke turde tage med til festerne, men i gymnasiet begyndte hun på en frisk. 

Selvom hun stadig var stræberen i klassen og både elevrådsformand og redaktør af skolebladet, så løsnede hun også op og blev med tiden mere ligeglad med, hvad folk tænkte om hende.

Birgitte Hjort Sørensen som skuespiller

I gymnasiet blev hun også ved med at spille skolekomedie, som hun første gang var blevet introduceret til i folkeskolen.

- Jeg kunne virkelig godt lide at spille skuespil i folkeskolen og havde meget lidt forståelse for det demokratiske i, at hvis man havde haft en stor rolle, så skulle man have en lille rolle næste gang. Jeg syntes altid, at det var mig, der skulle have de store roller. I gymnasiet blev det lidt mere alvorligt. Man skulle til audition for at få rollerne, og jeg kunne mærke, at folk syntes, at jeg var god til det. Men det var ikke noget, jeg tænkte så meget over, har Birgitte forklaret til Berlingske.

Birgitte Hjort Sørensen ses her i stykket Pigen med Paraplyerne på Betty Nansen. Foto: Polfoto

Interessen for skuespillet hang ved, og da hun som 19-årig medvirkede i et lille musical-projekt på Væksthuset på Gladsaxe Teater, fandt hun ud af, at skuespillet virkelig var hendes kald.

Her mødte hun også jævnaldrende, som alle søgte ind på teaterskolerne, og det gjorde, at den unge Birgitte begyndt at gå med samme tanker. Langsomt begyndte hun at overbevis sig selv om, at hun havde en chance for at komme ind på den eftertragtede uddannelse, og efter ét mislykkes forsøg, lykkedes det hende i andet forsøg at komme ind på Statens Teaterskole i 2007  - 21 år gammel.

Birgitte Hjort Sørensen i 2016. Foto: Polfoto

Allerede året før hun blev optaget på skolen, debuterede hun dog som Roxie Hart i musicalen Chicago på Det Ny Teater - en rolle, hun senere også spillede i London.

Siden har Birgitte medvirket i en række teaterstykker og musicals som Mød mig på Cassiopeia på Nørrebros Teater, Cabaret på Gladsaxe Teater, Det lille Vintereventyr på Grønnegårds Teatret, og i 2008 havde hun filmdebut med rollen som Regitze i Anja og Viktor - i medgang og modgang og året efter spillede hun med i Ved verdens ende.

Birgitte Hjort Sørensen - karrieren

I 2010 fik hun sit store folkelige gennembrud, da hun spillede rollen som journalisten Katrine Fønsmark i DR-serien Borgen. Tidligere havde Birgitte spillet en mindre rolle i tv-serien Ørnen, men Borgen blev i den grad et vendepunkt.

Den politiske tv-serie blev nemlig et kæmpe hit, og fra den ene dag til den anden var Birgitte Hjort Sørensen blevet et kendt ansigt i hele Danmark, der snart skulle blive efterspurgt i film og tv-udsendelser.

Birgitte Hjort Sørensen til premieren på Marie Krøyer. Foto: Polfoto

I 2011 gav instruktøren Linda Wendel Birgitte chancen for også at slå igennem på det hvide lærred, da hun fik titelrollen i filmen Julie, som handlede om tennispigen Julie, der forelsker sig i sin tennistræner for at gøre sig fri af sin ambitiøse far.

Filmen fik ikke de bedste anmeldelser, men Birgitte havde i den grad fået blod på tanden og året efter i 2012, fik hun hovedrollen i filmen Marie Krøyer i filmatiseringen om Skagens-maleren. Filmen var instrueret af Bille August og gav Birgitte endnu et skub op ad skuespiller-stigen.

Birgitte Hjort Sørensen til Games of Thrones - galla i forbindelse med visning af første afsnit af sæson 5 i tv-serien. Foto: Polfoto

Succesen med Borgen forsatte over tre sæsoner fra 2010-2013, og da serien sluttede havde Birgitte Hjort Sørensen opnået en status som én af landets allermest omtalte og spændende nye skuespillere.

Danmark var dog ikke nok for Birgitte, der drog til England, hvor hun i 2013 spillede med i tv-serien Agatha Christie's Marple: The Endless Night, og året efter medvirkede hun i kult-serien Kriminalkommissær Barnaby.

I 2014 medvirkede hun også i filmene Kraftidioten og den udenlandske Autómata, der blandt andet havde Antonio Banderas og Javier Bardem på rollelisten.

Birgitte Hjort Sørensen Game of Thrones

Året efter fik Birgitte så lov at gå sine danske skuespiller-kolleger Nikolaj Coster Waldau og Pilou Asbæk i bedende, der hun scorede en rolle i den amerikanske successerie Game of Thrones.

Samme år spillede hun i den amerikanske ungdomsfilm Pitch Perfect 2 samt HBO’s roste tv-serie Vinyl.

På dette tidspunkt havde Birgitte Hjort Sørensen fået skabt et navn i udlandet, hvilket i 2016 førte til, at hun fik en rollen som Madame de Tourvel i stykket Dangerous Liaisons på Broadway i New York.

Birgitte Hjort Sørensen ses her i Dangerous Liaisons på Broadway. Foto: Polfoto

I 2017 havde hun tilmed en rolle i den danske film 3 ting, men det blev også året, hvor hun foretog et karrierespring og sagde ja tak til at blive vært på DRs underholdningsshow Flashback, der rullede over skærmen i bedste sendetid lørdag aften.

- Jeg ser utrolig meget frem til at tage udfordringen op som vært på Flashback. Det er jo en slags fremmed land for mig, men jeg har altid haft stor glæde ved at søge nye udfordringer, og jeg har i et stykke tid gerne villet prøve rollen som vært af. Da jeg blev præsenteret for ”Flashback”, var jeg sikker på, det ville blive et både underholdende og vedkommende program, og folkene bag arbejder utroligt hårdt og seriøst på at skabe det absolut bedste resultat. Jeg glæder mig rigtig meget til at arbejde i et helt nyt miljø og på nogle helt andre præmisser, forklarede Birgitte Hjort Sørensen dengang i en pressemeddelelse.

Birgitte Hjort Sørensen. Foto: Polfoto

Showet kørte i otte afsnit og inviterede kendte danskere indenfor i den varme stol, hvorfra de genomlevede pinlige hændelser fra deres liv.

Birgitte har tidligere dannet par med freelance sceneinstruktør og skuespiller Heinrich Christensen, med skuespillerkollegaen Christian Tafdrup samt studievært Mikkel Frey Damgaard.

I starten af 2017 bekræftede hun, at hun var blevet kærester med Kristian Ladegaard Pedersen, der er tidligere redaktionsleder hos DR.