Danmark ignorerer anbefaling fra racismekommission

Skrevet af admin

09/06/2015

Mest læste i dag

Danmark har ikke gjort noget for at leve op til en af de tre topprioriterede anbefalinger, som Europarådets kommission mod racisme og intolerance, ECRI, kom med i en landerapport om Danmark for tre år siden.

Og en anden af de tre hovedanbefalinger, som racismekommissionen har bedt Danmark skynde sig at føre ud i livet, er kun delvist gennemført, skriver kommissionen i en netop offentliggjort statusrapport.

- Det er meget usædvanligt, at et land slet ikke tager nogle skridt overhovedet for at implementere en af ECRI’s prioriterede anbefalinger, siger en talsperson for Europarådet.

Racismekommissionen opfordrede i sin rapport om Danmark i maj 2012 de danske myndigheder til at gennemføre "en vidtgående reform af reglerne for ægtefællesammenføring".

Samtidig beskrev kommissionen dele af de danske regler som "direkte eller indirekte diskriminerende". Men alligevel er der ikke sket noget, konstaterer kommissionen nu.

Danmark blev også opfordret til at sørge for, at organisationer og andre ikke-statslige aktører, der arbejder imod racisme og intolerance, får tilstrækkeligt med penge til deres arbejde, ligesom de skulle involveres i et tættere samarbejde med de danske myndigheder.

Her er der taget skridt i den rigtige retning, mener racismekommissionen, der dog kun betragter anbefalingen som delvist gennemført.

Den tredje topprioriterede anbefaling er til gengæld ført ud i livet. Danmark blev opfordret til at gøre en større indsats for at rekruttere etniske minoriteter til politiet - og det har Danmark gjort.

Centerleder for Dokumentations og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, Niels Erik Hansen, mener ikke, at racismekommissionens anbefalinger er noget, som Danmark "tager særlig nøje".

- På mange af de her områder adskiller vi os totalt, totalt fra det, vi kender i andre europæiske lande, vi normalt prøver at sammenligne os med, siger Niels Erik Hansen.

Racismekommissionen vil følge op på sine anbefalinger, når den i 2016 besøger Danmark forud for den næste landerapport, der skal ligge klar i 2017.

/ritzau/