Færre anmelder voldtægter i Danmark: Ekspert mener, at tallene viser en sørgelig tendens

Skrevet af Kirstine Petersen

18/11/2014

Dagens topnyheder

Antallet af anmeldte voldtæger er faldende, viser tal fra Danmarks Statistik. I 2007 anmeldtes således 542 voldtægter, mens tallet faldt til 339, altså 203 færre tilfælde i 2013.

I de første tre kvartaler af 2014 er tallene også lavere end i 2007, så formodentligt sker der ikke et voldsomt, negativt udsving, som får udviklingen til at vende. 

Carsten Andersen, der er kommunikationskonsulent i Rigspolitiet, ser tallene som et udtryk for en generel tendens:

- Vi har ikke nogen helt sikker forklaring på, hvorfor tallet er faldet, men det hænger fint sammen med en generel tendens; at kriminaliteten generelt er faldet i Danmark. Så det går i den grad i den rigtige retning, siger han til Dagens.dk

Stadig mange henvendelser fra ofre
Men det er Sara Parding, der er informationsmedarbejder ved Center for Voldtægtsofre under Aarhus Universitetshospital, ikke så sikker på. Hun mener, at tallene delvist skyldes en ærgerligt tendens blandt ofrene:

- Vi har ikke fået færre henvendeslser fra ofre her på centeret siden 2007. Så jeg tænker, at det har noget at gøre med ofrenes manglende tilbøjelighed til at anmelde overgreb. Eller det kan have noget at gøre med den måde, politiet registrerer på, siger Sara Parding til Dagens.dk.

Hun forklarer, at mange ofre vælger ikke at anmelde overgreb mod dem.

- Nogle er bange for, hvad der vil ske, hvis de melder det. De føler, at overgrebet er deres egen skyld, og at de selv skulle have gjort noget anderledes. Det er en typisk traumereaktion, som specielt opstår, hvis det er en ven eller bekendt, som har udført forbrydelsen, siger Sara Parding og uddyber:

- En anden grund til, at de ikke melder voldtægten kan være, at ofrene har mistillid til politiet eller er bange for, hvad der vil ske i de retslige system, hvis de står frem, og andre ser eller hører om deres sag.

Tallene er de samme
Rigspolitiet afviser, at faldet skyldes en ny eller anderledes måde at registrere voldtægter på.

Det er derfor svært at svare på, om faldet skyldes ofrenes skræk eller den faldende kriminalitet. Carsen Andersen understreger dog, at netop voldtægter er i højsædet, når politiets indsatser skal prioriteres:

- Det er et meget højt prioriteret område i politiet, fordi alt, hvad der handler om personfarlig kriminalitet, er i høj prioritet. Voldtægter, personvold, drab med videre, er noget af det, vi arbejder allermest på og sætter mange folk på fra starten af, siger han.

FAKTA:
Hele 40% af alle voldtægter og voldtægtsforsøg sker mellem kærestepar. Typisk i parforhold, der i forvejen præges af vold.

25% af alle voldtægter eller voldtægtsforsøg sker under forhold, hvor ofret og gerningsmanden ikke er partnere, men hvor de kender hinanden.

31% af alle voldtægter og voldtægtsforsøg sker under forhold, hvor ofret og gerningsmand slet ikke kender hinanden.

Det oplyser Det Kriminalpræventive Råd.