Grimme ord og dødstrusler: Derfor er vi så vrede på Facebook

Skrevet af Michael Lauritsen

28/11/2013

Mest læste i dag

- Nogen skrev, at jeg var det klammeste menneske i verden. Andre skrev, at jeg ville få tæsk eller få en kugle for panden.

Sådan beskriver Jens Richard Nielsen fra Aalborg i korte vendinger sin oplevelse på Facebook, hvor han på mindre end en time modtog mere end 150 dødstrusler. Årsagen var, at han havde lagt et billede af en død hund på sin profil. En handling, der ellers var fuldt lovlig.

LÆS OGSÅ: Facebook-vrede: Jens fik 150 dødstrusler på en time

Og Jens Richard Nielsen er langt fra den eneste, der har fået vreden at føle. Adskillige danskere oplever hver dag, hvordan hidsig adfærd og voldsomt sprogbrug kan få frit løb på Facebook.

- Folk elsker at hade hinanden lidt hurtigere online. Man tillader sig selv at føle lidt mere, når man er på nettet. Vi har mange flere normer, når vi taler til folk ansigt til ansigt, men giver lettere slip, når vi skriver på Facebook, siger sociolog Anders Skov fra Center for Digital Dannelse til Dagens.dk.

Han understreger, at det er ligeså ulovligt at true på nettet, som det er i den virkelige verden.

Sneboldeeffekten

På Facebook forstærkes sociale relationer på godt og ondt, forklarer social media-ekspert, David Ledstrup, fra kursusvirksomheden Bigum&Co.

- Det er som at råbe i 50 megafoner. Hvis man førhen viste et ubehageligt billede til nogen fra arbejdet, så var der måske fire, der blev sure. Nu er der pludselig 40, 50 eller 100, siger han til Dagens.dk.

Et opslag på Facebook kan hurtigt nå meget vidt omkring, forklarer David Ledstrup.

- Sociale medier er først og fremmest til for at dele dagens højdepunkter med andre. Og hvis nogen kommenterer eller 'synes godt om' det, du skriver, så skal der ikke ret meget til før, andre kan se det. Og så har vi sneboldeeffekten. Det er det, der sker, når en video med en sød kat eller et ubehageligt opslag bliver viralt.

Vi er dårlige debattører

Men selvom retorikken nogle gange er hård, og truslerne flyver om ørerne på os på Facebook, så er det ikke fordi, vi er blevet mere ekstreme.

Sociale medier er bare så nyt, at vi ikke lært, hvad vi kan tillade os at skrive i det offentlige rum endnu. Det mener inderhaver af firmaet Digital Identitet og fellow på Syddansk Universitet, Pernille Tranberg.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

- Ekstreme sider, som vi hele tiden har haft, bliver udstillet i offentligt regi. Det handler om, at vi ikke er gode nok til at administrere vores egen offentlighed, siger hun til Dagens.dk.

Langt de fleste danskere er amatører i at debattere, mener Pernille Tranberg.

- Og vi er heller ikke ret dygtige til at udtrykke os på skrift. Selv journalister har svært ved det, siger hun.

Det vil kræve åbenhed og ikke mindst evnen til at erkende, hvis man er gået over stregen, hvis vi skal have en ordentlig tone på Facebook. Men det vil tage tid.

- Jeg tror, det vil se anderledes ud om 10 år. Jeg håber, vi til den tid har forstået, hvad det vil sige at være offentlige mennesker. Desværre betyder det nok, at en del mennesker vil blive trådt over tæerne, hængt ud og såret i mellemtiden. Men det er learning by doing, for det går simpelthen så stærkt i den digitale verden, forklarer Pernille Tranberg.