Halvdelen af danskerne: Overvægtige borgere må selv betale for deres fedmeoperation

Foto: Polfoto/Jens Dresling

Næsten halvdelen af alle danskere mener ikke, at staten skal give gratis fedmeoperationer til svært overvægtigt. Det er nemlig dit eget ansvar, hvis du er tyk, svarer stort flertal i ny undersøgelse.

Du skal ikke længere kunne modtage gratis fedmeoperationer på det offentliges regning, selvom du er svært overvægtig. Det mener 46 procent af de adspurgte i en undersøgelse af danskernes holdning til fedme. Det skriver Politiken.

Undersøgelsen er foretaget af Megafon på vegne af Politiken og TV 2, og blandt de 1.085 respondenter mener tæt på halvdelen altså, at de er helt uenige eller overvejende uenige i, at politikerne bør betale for, at meget svært overvægtige kan få en gratis fedmeoperation.

Omvendt er kun 29 procent helt enige eller overvejende enige i, at politikerne fortsat skal finansiere fedmeoperationer.

Den store modstand mod de omdiskuterede operationer hænger formentlig sammen med, at hele 82 procent af danskerne i den sammen undersøgelse mener, at ansvaret for overvægt skal placeres hos den tykke selv.

Læs også

30-årige Christoffer var træt af sin lejlighed: Byggede cykelhus på 3 kvadratmeter

Formand for GB-foreningen, foreningen for fedmeopererede, Jens Lassen er enig i, at fedme er den enkeltes ansvar, men samtidig understreger han, at det vil være en fejl at lukke pengekassen i for de vigtige fedmeoperationer:

- Nogle har gener, som gør, at de bare bliver store, mens andre kan drikke piskefløde uden at tage på. Det er også rygeres og alkoholikeres eget ansvar, at de ryger og drikker, men dem vil samfundet godt investere i. Det er en skam at se så kortsigtet på det. Ja, fedmeoperationer koster penge, men på den lange bane sparer samfundet penge, siger formanden for GB-foreningen, Jens Lassen til Politiken.

I en anden undersøgelse fra Megafon svarer 32 procent af de adspurgte, at de tænker ’tag dig nu sammen’, når de ser en overvægtig person spise fed mad, skriver Politiken.

Det er dog langt fra let at tage sig sammen som overvægtig, forklarer psykolog Inge Stage. Ifølge hende er fed og sød mad forbundet med en følelse af tryghed og kærlighed. Når vi spiser det, bliver hjernens belønningscenter aktiveret, hvilket resulterer i en mild stressreducerende lykkerus.

Læs også

Politiet frigiver voldsomt foto: Betjent blev mødt af uhyggeligt syn i bolig

- Hvis vi skal forstå, hvorfor svært overvægtige har svært ved at tabe sig, skal vi kigge indad. Hvorfor er det så svært at holde op med at ryge? Hvorfor har alkoholikere og narkomaner så svært ved at undvære deres stof? Det er fordi, mennesker blandt andet regulerer følelser med mad, cigaretter, alkohol og stoffer. Det fjerner ubehag og tomhed, forklarer hun til Politiken.

I 2010 blev 4.300 danskere fedmeopereret, hvilket kostede samfundet en kvart million kroner. Siden er tallet faldet, efter at regeringen har sat et loft over forbruget.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil gerne se på muligheden for at finde penge til flere operationer, men Liberal Alliance er imod.

Læs også om direktøren der mener, at danskerne skal gå på pension som 60-årige.

Dagens Gossip