Politikere stemmer nej: Nægter at gå ned i løn

Skrevet af Emil Ryttergaard

03/05/2017
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Danske politikere stemmer nej tak til muligheden for, at medlemmer af Folketinget frivilligt kan gå ned i løn.

Dagens topnyheder

Det skal ikke være muligt for medlemmer af Folketinget at kunne gå frivilligt ned i løn, hvis de føler at deres løn og pension er for høj.

På et møde blandt partierne har de danske folketingspolitikere nemlig ikke kunne finde flertal bag det kontroversielle forslag, som Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen havde stillet, skriver Ritzau.

Forslaget gik ellers ud på, at politikerne frivilligt kunne gå ned i løn, ved at skifte den lukrative og livslange politikerpension ud med en mere moderat arbejdsmarkedspension, der til forveksling ligner en almindelig danskers pensionsordning. 

Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet har tidligere støttet forslaget. Men partierne stemte i dag nej, da de mener, at det skal være obligatorisk for politikerne at gå ned i løn.

- De partier, som udgør flertallet, vil åbenbart ikke være med til at lave nogle vilkår for folketingspolitikerne, som ligner resten af befolkningens, siger gruppeformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, i en udtalelse til TV2. 

Hvert medlem af Folketinget får næsten 700.000 kroner om året i vederlag, svarende til en månedsløn på knap 60.000 kroner. 

Dertil kommer der også politikernes pension, som politikerne er berettiget til efter sammenlagt ét år i Folketinget, og som stiger jo længere tid en politiker har holdt sin plads i Folketingssalen. 

Med pension får en folketingspolitiker op mod 85.000 kroner om måneden, hvis politikeren ellers har siddet i Folketinget i mere end 20 år.