27-årige Ozan vil have danskerne til at vide disse 10 ting om ramadanen

Skrevet af Kristine Bugbee

29/05/2017
Ramadanen er netop skudt i gang, og for landets mange muslimer betyder det en måned med faste og fest. 27-årige Ozan Can Ozan synes, det er ærgerligt, at etniske danskere ikke ved mere om den traditionsrige højtid.

Mest læste i dag

Dagens.dk er efter publiceringen af denne artikel blevet gjort bekendt med, at listen er skrevet af debattør og jurastuderende Tarek Ziad Hussein i forbindelse med ramadanen sidste år og altså ikke af Ozan Can Ozan (se den på Facebook her). Ozan Can Ozan mente blot, at det var vigtigt at dele guiden igen. Vi beklager misforståelsen.

27-årige Ozan Can Ozan har tyrkiske rødder og bor i København, hvor han arbejder som kameramand. Han har boet i Danmark i 25 år og mener, at det er vigtigt at aflive myter om ramadanen, som netop er skudt i gang. 

- Jeg synes, at mange ikke giver den rigtige forklaring til folk, som ikke holder ramadan. Og det gør så, at folk bliver skræmt væk og ser ned på ramadanen. Jeg vil have, at danskerne rent faktisk skal se ramadanen som noget positivt og vide, at det er sundt at holde den for kroppen og sjælen, siger Ozan Can Ozan til Dagens.dk.

- For mig er det vigtigt at respektere alle religioner og kulturer, der findes. For det har jeg lært fra mine forældre. Vi er alle bare mennesker, tilføjer han.

Ozan Can Ozan håber, at Tarek Ziad Husseins guide til ramadanen kan være med til at udrydde fordomme og skabe mere forståelse mellem borgere med forskellige kulturbaggrunde.

Der findes især 10 ting, som danskerne bør vide om muslimernes måske vigtigste tradition. Her følger Tarek Ziad Husseins ramadan-guide til ikke-muslimer:

Tarek Ziad Hussein er samfundsdebattør og jurastuderende.

- Du vil opleve, at din muslimske kollega, ven, nabo eller lokale grønthandler faster de næste 30 dage fra daggry til solnedgang. Det giver ofte en række dilemmaer og spørgsmål, som denne guide tackler.

1) Ja, du må gerne spise foran os...
Selvom muslimer faster og afholder sig fra mad og drikke de næste 30 dage, så skal du ikke afholde dig fra at spise foran os. Fortsæt dine rutiner som altid!

2) Du behøver ikke faste sammen med os...
Du kan godt, men det sårer ikke vores følelser, hvis ikke du gør - selvom du er vores bedste ven.

3) Du er altid velkommen til iftar...
Det er tidspunktet, hvor vi bryder fasten og må spise. Det foregår oftest i en stor forsamling i selskab med venner og familie. I Danmark brydes fasten omkring klokken 21.50 - plus minus et par minutter.

4) Er du forvirret over, hvornår ramadanen starter og slutter?
Ramadanen følger den islamiske månekalender og hver måned starter, når der er nymåne. Derfor rykker ramadanen sig 10 dage for hvert år, og vi glæder os til om cirka 10-15 år, hvor ramadanen rammer februar måned. I år starter ramadanen om aftenen 26. maj og slutter 24. juni.

5) Nej, vi må heller ikke drikke vand!
Fasten indebærer, at man afholder sig fra mad, drikke, samleje og rygning fra daggry til solnedgang.

6) Hold afstand - for din egen skyld...
Hvis du synes, at vi holder lidt fysisk afstand, så er det ikke fordi, at vi har noget imod dig. Det skyldes blot, at efter en halv dag uden mad og drikke kan vores ånde være rigtig ond. #JustHonest

7) Hvad med gravide?
Ja, hvad med dem? De er faktisk undtaget fra fasten sammen med syge, ammende, ældre, rejsende, menstruerende og børn.

8) Nej, vi faster ikke for at tabe os.
Det kan være en (positiv) bieffekt, men de fleste tager faktisk på, som følge af, at man spiser alt for meget, når fasten brydes.

9) Men hvorfor faster I så?
Du vil opleve, at folk har forskellige forklaringer strækkende fra sympati med de fattige til samling i familien. Hovedformålet med fasten er dog den indre renselse og ønsket om at blive et endnu bedre mennesker overfor sig selv såvel som ens omgivelser.

Af samme grund er fasten og afholdelsen fra mad og drikke uden megen værdi, hvis ikke den medfølges af en afholdelse fra at lyve, bagtale, snyde m.v. Ting, som man selvfølgelig skal afholde sig fra året rundt men som man skal være ekstra opmærksom på nu.

10) Hvad betyder ramadan kareem/mubarak?
Det er den muslimske version af glædelig jul og betyder ganske enkelt glædelig ramadan. Du kan sige det lige, som du vil! Så skulle du være godt klædt på. Hvis du har yderligere spørgsmål, så tag fat i din muslimske ven, kollega eller bekendt og spørg ham/hende.

4 lette trin: Sådan slipper du af med mormorflæsket under armene for altid