Dansk

Mangler du hjælp til at analysere betydningen af et digt, budskabet i en kortfilm eller symbolikerne bag et maleri? Her finder du en række analysemodeller, der hjælper dig til en bedre analytisk forståelse.

Det er ikke altid lige let at forstå sig på litteratur, film eller billeder. De tre kunstformer gemmer nemlig ofte på budskaber, symboler og temaer, som kan være svære og få øje på, og som kræver, at man kaster sig ud i en længere analyse.

Af samme grund har Dagens.dk samlet en række analysemodeller, der har til formål at hjælpe til forståelsen af disse kunstformer og give en håndsrækning, når studieopgaven skal skrives, eller du ønsker en dybere indsigt i et maleri eller et digt.

Analysemodeller

Analyserende artikel - Se hvordan du opbygger en analyserende artikel fra start til slut. Se lærerens trick til at lave den bedste analyse og giver din opgave et ekstra løft.

Billedanalyse - en grundig hjælp til bedre forståelse af billedanalyse. Denne model går i dybden med både malerier, fotografier, grafiske billeder og reklamefotos.

Digtanalyse - en analysemodel der systematisk dykker ned i digtformen og lærer dig, hvordan du finder frem til forståelsen og budskaberne bag de forskellige genrer indenfor lyrik gennem grundig digtanalyse.

Fakta og fiktionskoder - De to begreber kommer oprindeligt fra filmens verden, men de kan også uden problemer anvendes i skriftlig jounalistik og de anvendes flittigt. Læs her, hvordan du bruger fakta og fiktionskoder.

Induktiv metode er en videnskabelig metode, der tager sit udgangspunkt i konkrete observationer. Her kan du lære alt om induktiv metode og brug af metoden.

Introducerende artikel - I en introducerende artikel præsenterer du dit emne for den forudsætningsløse læser. Det vil sige, at læseren ikke kender til stofområdet og din behandling af det endnu. Derfor gælder det om at være præcis og klar i spyttet i en intro-artikel.

Kildekritik - Læs alt om kildekritik og de forskellige kildetyper her. Vi har lavet en let og overskuelig guide, som fremhæver de vigtigste elementer i en kildekritisk analyse og begreber.

Kortfilm analyse - en analyseform der benyttes, når man ønsker en dybdegående indsigt i kortfilm og hvordan man når ind til kernen og budskaberne bag en klassisk kortfilm via kortfilm analyse.

Metatekst - I en metatekst præsenterer du resultaterne af din undersøgelse på en måde, der vækker interesse hos læseren. Her følger nogle gode råd til, hvordan du gør metateksten skarp og læseværdig.

Novelleanalyse - hvad er en novelle? Svaret findes i denne novelleanalyse, der giver dig alle værktøjerne til at kunne analysere og forstå en novelle og hvad den forsøger at fortælle dig.

Sagprosa - har du styr på prosaformen? Ligesom der findes fagprosa, findes der også sagprosa. Denne model hjælper dig til at forstå sagprosa, ligesom du bliver i stand til at analysere den litterære genren.

Scenisk fremstilling - Den sceniske fremstillingsform eller fortællemåde er ét af de værktøjer eller virkemidler, som du kan finde i danskfagets eller forfatteres værktøjskasse. Lær alt om scenisk fremstilling her.

Synopsis - hvad er en synopsis? Hvordan bruges denne model og hvordan kan man analysere ud fra den? Her får du gode råd til, hvordan du opstiller en klassisk synopsis som et analytiske værktøjer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip