8 effektive metoder til følelsesmæssigt at ødelægge dit barn

Skrevet af Redaktionen

30/01/2014
Første mobiltelefon
Børn er det vigtigste i vores liv, og alle forældre har fra begyndelsen visioner om, at de ikke skal opleve andet end succes, kærlighed og lykke.

Dagens topnyheder

Men drømmene krakelerer ofte, fordi børnene ikke får vigtige ting, som er med til at gøre dem til disciplinerede, modne og motiverede voksne mennekser.

Det mener den amerikanske psykolog og PhD. Sherrie Campbell, som her giver dig en liste med otte forskellige fejltrin, som giver garanti for, at børnene får problemer som depressioner, angst, et anstrengt forhold til familien, dårligt selvværd og følelsesmæssige problemer gennem hele livet. 

1. Ignorer eller minimer dit barns følelser.

Hvis dit barn udtrykker sorg, vrede eller frygt, og du håner det, ydmyger det, ignorerer eller driller det, minimerer du, hvad barnet føler. Du fortæller det simpelthen, at hvad det føler er forkert. Når forældre gør det, tilbageholde de kærlighed fra deres barn og gå glip af muligheder for at have åbne og sårbare forbindelser og lære det at binde sig og at vise, at det er elsket betingelsesløst.

LÆS OGSÅ: Et forhold uden børn er et godt forhold

2. Usammenhængende regler.

Hvis du aldrig snakke om dine forventninger, holder du dit barn fra at vide, hvordan man opfører sig hensigtsmæssigt. Børn lever op eller ned til, hvad du forventer. Regler give dem retningslinjer og grænser som hjælper dem med at definere, hvem de er, gode og dårlige. Hvis du ikke giver dit barn grænser, vil det selv begynde at reagere for at finde grænserne, hvilket fører til lavt selvværd og problemadfærd.

3. Gør dit barn til din ven.

Del aldrig alle dine bekymringer og problemer i parforholdet med dit barn eller spørge det om råd. Hvis du opfører dig hjælpeløst over for dine børn, vil de aldrig lære at respektere dig, og de vil behandle dig som en ligeværdig eller en ringere, fordi du har brugt dem i din egen terapi. Du skal vise dine børn, du kan klare problemer og håndtere livet igennem al stressen og komme ud på den anden side. Være reel, men du skal ikke bebyrde dine børn med dine følelser.

4. Tal nedsættende om dit barns anden forældre.

Hvis du aldrig vise hengivenhed og kærlighed til din partner eller ægtefælle foran dit barn, vil barnet ikke udvikle et barometer for, hvad kærlighed er. Hvis du altid taler nedsættende om din ægtefælle og afvise ham/hende og truer med skilsmisse, skaber du en kronisk tilstand af angst hos dit barn. Hvis du allerede er skilt, og du forbliver kold, fjern, bitter, vred og skyder skylden på din ex-ægtefælle, sender du det skjulte budskab til dit barn, at din ex-ægtefælle er årsag til skilsmissen, og du skal være den foretrukne forældre. Dette er forældre-fremmedgørelse.

5. Straf uafhængighed.

Når vi straffer vores børn for at blive voksne, får vi dem til at føle sig skyldig i at have normale udviklingsmæssige behov og ønsker. Det vil ofte forårsage dyb usikkerhed, oprør, selvskade og andre former for adfærd, der indikerer en manglende evne til at kunne være sig selv som selvstændigt menneske.

6. Behandl dit barn som en forlængelse af dig.

Hvis du som forældre sammenkæder dit selvbillede og selvværd til dit barns udseende, præstationer, adfærd, kvaliteter, og hvor mange venner de har, lader du barnet vide, at det ikke er elsket for hvem han eller hun er, men for hvor godt de udfører sig, og hvor godt han/hun får dig til at se ud. Dette gør barnet til en "pleaser" uden handlekraftig, og barnet vil altid bekymre sig om at være god nok.

LÆS OGSÅ: Vicki Jo: Sæt nogle faste regler for dine børn

7. Bland dig i dit barns relationer.

Hvis du blander dig i alle dit barns relationer - fra venner til lærerne - hæmmer du barnets modenhed. For eksempel hvis dit barn får problemer i skolen, og du straks skynder dig at tale med læreren for at få barnet ud af kniben, eller du konstant fortæller dit barn, hvordan han/hun skal være en ven, vil barnet aldrig lære på egen hånd at navigere blandt relationer med skarpe kanter.

8. Over-beskyt barnet.

Når vi beskytte vores barn fra ethvert problem og følelser, skaber det en følelse af oppustet selvværd, der ofte krydser linje til narcissisme. Barnet forventer, at livet vil være lettere, end det er. Barnet ønsker alt gjort for ham eller hende, uanset hvordan det opfører sig. Derefter vil barnet blive deprimeret og forvirret, når det ikke får, hvad det mener at have fortjenet.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Er du enig i psykologens otte punkter? Deltag i debatten herunder: