Ældres hjerner klarer sig bedre

Nutidens 90-årige er skarpere i hovederne end deres jævnaldrende var for bare 10 år siden.

Det viser et nyt dansk studie, som netop er blevet offentliggjort. Bag studiet er gruppe forskere fra Syddansk Universitet med professor og overlæge Kaare Christensen i spidsen, skriver Experimentarium.dk.

- Vi bliver ældre og ældre i dag, og man kunne frygte, at tendensen skyldes, at vi er blevet bedre til at holde de syge og svage i live.

- Studiet her tyder på, at ældre simpelthen er kommet i bedre form. Det er meget positivt, siger Kaare Christensen til netmediet.

Gennem de seneste 15 år har forskerne nærstuderet det danske folkeregister. Her har de opstøvet alle mennesker født i 1905, som stadig var i live i 1998 og alle mennesker født i 1915, som stadig var i live i 2010. I alt var omkring 3500 villige til at deltage.

Alle de medvirkende deltog i en fysisk test og en test af deres kognitive funktioner, der blandt andet omfattede en test af deres evne til at udtrykke sig og til at huske tilbage i tiden.

Depressionssymptomer og i hvor høj grad de var i stand til at klare daglige gøremål blev også analyseret.

Gruppen født i 1915 klarede sig bedre både fysisk og mentalt i forhold til gruppen født i 1905, og en langt større del af dem, der blev født i 1915, scorede toppoint i den mentale test.

- Årsagerne bliver indtil videre gætterier. Man kan forestille sig, at de generelle levevilkår er blevet bedre. Folk født i 1915 har levet i et mere intellektuelt stimulerende miljø.

- De har fået radio, læst avis og set fjernsyn tidligere end generationerne før dem. De har altså fået mere viden tidligere i livet, plus kosten er blevet forbedret, siger Kaare Christensen.

Studiet med de mange deltagende er det første af sin slags. Derfor kan Kaare Christensen ikke sige, om der er tale om en tendens, eller om 1915 bare var en heldig årgang. Forskerholdet har planer om at følge op på studiet de kommende år.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip