Afgående formand efterlader et udfordret 3F

Når klokken bliver 15.10 lørdag og afgående 3F-formand, Poul Erik Skov Christensen, for sidste gang begynder sin årlige beretning på fagforbundets kongres, taler han til et stærkt 3F, som dog står over for flere store udfordringer.

Det vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

I det private står 3F "utrolig centralt" i overenskomstforhandlingerne, mener han.

Men samtidig forsvinder medlemmerne, og forbundet har ikke meget slagkraft over for politikerne på Christiansborg, lyder det.

- Medlemstabet er præget af, at bygge, anlæg og industri rykker baglæns. De unge får bedre uddannelser og uddanner sig ud af forbundet. Det kan man ikke gøre meget ved, vurderer Flemming Ibsen.

- Men de kan blive bedre til at synliggøre sig selv ude på arbejdspladserne og uddannelsesinstitutionerne og holde folk fra at melde sig ind i de gule fagforeninger.

- Dér er en kæmpe udfordring. Og så skal forbundet også blive billigere, for det er simpelthen for dyrt. Det har de hidtil nægtet at diskutere, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Siden 2011 har 3F mistet over 40.000 medlemmer, og ifølge Flemming Ibsen siver der mellem 10.000 og 15.000 medlemmer årligt fra 3F.

Poul Erik Skov Christensen overlader formandsposten til Per Christensen, som arbejdsmarkedsforskeren betegner som "primært politiker".

Netop den politiske tæft er ifølge forskeren med til at gøre Per Christensen til den rette arvtager, fordi 3F har haft mere end almindelig svært ved at sætte aftryk på den politiske dagsorden.

- Det er i den grad en stor udfordring, og det er ejendommeligt, at erhvervsorganisationer som eksempelvis Dansk Industri og Dansk Erhverv har større politisk slagskraft, end 3F har på områder, som ellers er vigtige for forbundet, siger han.

Formandsskiftet i 3F sker formelt tirsdag på kongressen i Aalborg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip