Andemor lagde for 12. år i træk sine æg ved plejehjem - henrykte beboere viser ællingerne til deres nye hjem

Den fredsommelige bagtrop bestod af plejehjemsbeboere i kørestole, da 15 dunede ællinger i går eftermiddag fulgte i fodsporene på den trofaste andemor.

For 12. år i træk lagde den nordsjællandske stationsby Helsinge gader til den lille og besynderlige tradition, hvor ællinger vralter i hælene på deres næbbede galionsfigur, Andemor -  sammen begiver de sig ud på vandreturen fra byens plejehjem og hen til deres nye hjem, andedammen i præstehaven.

Den gamle andemor kom vanen tro flyvende i det tidlige forår, for at lægge sine æg i andegården ved plejecentret Helsingegården.

- Hun lagde ni flotte æg og gik i gang med at ruge, siger Kirsten Sommer, der er diætist på ældrecentret, til Dagens.dk.

Hun forklarer, at en yngre fugl så sig lun på den gode redeplads, og sådan blev de ni æg til 15.

Andemor var dog ikke meget for den unge artsfælle, der blev jagtet væk fra plejehjemmet, hvor den gamle and overtog de seks æg til sin rede.

Dagene gik og der kom 15 dunede ællinger ud af æggene.

Nu myldrede det med liv på græsplænen ved plejehjemmet, hvor de ældre beboere fulgte nysgerrigt med i det spirende fugleliv.

Læs også: Katten elsker at kramme hendes gravide mave - men vent til babyen endelig kommer til verden

I flere uger blev Andemor og hendes ællinger ved plejehjemmet, hvor Jørgen Jonsson – også kaldet for Fugle-Jørgen - gav en hjælpende hånd og sørgede for at give de fjerklædte beboere mad og vand.

At passe 15 ællinger viste sig at være noget af en opgave for den gamle and, der i går eftermiddag takkede for kost og logi, før den og resten af familien begav sig ud på den cirka 300 meter lange gåtur hen til gadekæret i præstens have.

Jørgen Jonsson diregerede ællingerne på rette vej, der blandet andet gik over en parkeringsplads, ned ad en vej, ind ad lågen til kirkegården.

Under hele turen lå plejehjemsbeboerne på baghjul i deres rullestole, og de var med vejen hen til dyrenes nye faste rammer i præstens have.

Se Kirsten Sommers opslag på Facebook for at se flere billeder af den hyggelige traditon. 

Følg Dagens Dyr for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip