Anklager klapper i hænderne over dom i JP-sag

Den 31-årige Munir Awad blev fredag i Østre Landsret kendt skyldig i terrorplaner mod JP/Politikens Hus.

Senioranklager Henrik Plæhn, der har ført sagen for statsadvokaten, er tilfreds med afgørelsen.

- Der er nu sat punktum i skyldsspørgsmålet, og alle fire tiltalte er nu i en endelig afgørelse fundet skyldige i at have forsøgt at lave et terrorattentat mod JP/Politikens Hus, siger han.

Otte nævninge og tre dommere kendte den svensk-libanesiske mand skyldig. Én af landsrettens ni nævninge stemte for frifindelse.

- Én stemme for frifindelse er jo altid positivt, siger forsvarsadvokat Thorkild Høyer.

- Men når man går ind i, hvilken aflytning retten lægger vægt på, så er det efter min mening ikke et overbevisende bevis for, at min klient er skyldig, fortsætter han.

Awad blev sidste år idømt 12 års fængsel ved Retten i Glostrup. Den samme straf fik tre andre mænd. Fjerdemanden valgte som den eneste at anke dommen til landsretten med krav om frifindelse.

Landsretten har blandt andet lagt vægt på en rumaflytning i sagen, hvor Munir Awad taler med Mounir Dhari og Sahbi Zalouti, to andre dømte i sagen.

På rumaflytningen bliver der talt både om "ammunition", "om at slagte, hvem gud ønsker", og om "en avis".

- Man kan finde den slags retorik i næsten alle rumaflytningerne, siger Thorkild Høyer.

Det er den svenske efterretningstjeneste Säpo, som har aflyttet lejligheden i en forstad til Stockholm. I alt er der 5233 aflytninger, svarende til 20 gigabyte, på dansk og svensk grund i den omfattende terrorsag.

- Inden for andre miljøer er der også en retorik, som ikke nødvendigvis afspejler, hvad man gerne vil, siger forsvarsadvokat Thorkild Høyer og fortsætter:

- Der er en tendens til at, man bliver for subjektiv og for fordomsfuld, fordi det drejer sig om terror, muslimer og muslimsk retorik.

De fire mænd drog i december 2010 fra Sverige til Danmark. I bilen havde de skydevåben og plastikstrips. Formålet var angiveligt at trænge ind i JP/Politikens Hus og dræbe så mange som muligt.

Den 29. december slog PET's aktionsstyrke til på Mørkhøjvej i Herlev og anholdt tre af mændene, fordi de ifølge PET var på vej til at udføre deres terrorhævn for Muhammedtegningerne.

Nu skal Østre Landsret i gang med at udmåle en passende straf til Munir Awad. Dommen falder 31. januar.

Straffen vil formentlig komme til at ligge omkring 12 års fængsel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip