Bilister vælger det forkerte sikkerhedsudstyr

Hvis du fik frit valg af sikkerhedsudstyr i din nye bil, hvad ville du så pege på? Det sikreste, fristes man til at sige.

Men det er langt fra alle danskere, der har øjnene rettet mod det mest livreddende ekstraudstyr, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

- Der er i nogen udstrækning en uoverensstemmelse mellem det, som befolkningen gerne vil have, og det, vi mener, man skal vælge ud fra et trafiksikkerhedsmæssigt synspunkt, forklarer specialkonsulent Søren Troels Berg.

Rådet har siden november interviewet over 3400 danske bilister om, hvilket sikkerhedsudstyr de ville vælge i en ny bil, hvis de ikke skulle tænke på prisen.

57 procent ønsker sig en alarm, der advarer mod farer i bilens blinde vinkel, men som næppe vil redde mange menneskeliv.

- Det er antageligt ikke en teknologi, der vil reducere antallet af alvorlige ulykker. Typisk vil man kunne se de ting, som alarmen advarer imod, i bilens spejle.

- Og da den advarer mod trafik, der kører i samme retning som bilen, vil de sammenstød, den kan afværge, være mindre alvorlige, forklarer Søren Troels Berg.

Til gengæld er det kun 32 procent, der gerne vil have en såkaldt linjevogter, som kan advare føreren eller rette bilen op, hvis den er på vej ud over vejens midter- eller yderlinje.

- Vi ved, at linjevogteren har en effekt både på eneulykker og på de voldsomme frontalulykker. Så vi så rigtig gerne, at det var noget, bilkøberne efterspurgte, påpeger specialkonsulenten.

Søren Troels Berg vurderer, at bilisternes præference kan skyldes, at de betragter sig selv som sikre trafikanter, og dermed er mere tilbøjelige til at sikre sig mod andre bilister.

Den teori støtter Torben Lund Kudsk, som er afdelingschef hos FDM.

- Når man spørger folk, hvordan de selv kører bil, så synes de, at de kører bedre end gennemsnittet. Men alle bilister kan blive bedre, og hvis alle biler havde linjevogter, kunne vi undgå et rigtigt antal meget alvorlige trafikuheld hvert år, påpeger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip