Blå frygt: Klimaplan vil koste danskerne dyrt

Flere af de virkemidler, som regeringen kan vælge mellem til at sammensætte dens forslag til en ny klimalov, vil betyde ekstra udgifter til danskerne.

Det vurderer Venstres energiordfører, Lars Chr. Lilleholt, som er dybt bekymret for konsekvenserne, hvis regeringen vælger at indføre kørselsafgift og nye afgifter på diesel og benzin.

- I en tid, hvor arbejdspladserne siver ud af Danmark, er kuren ikke flere omkostninger for hverken danskerne eller erhvervslivet.

- Vi har tværtimod brug for at sænke skatter og afgifter, så virksomhedernes konkurrenceevne forbedres, og vi får skabt flere danske arbejdspladser, siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Målet er at få reduceret Danmarks CO2-udledning med 40 procent i 2020.

34 procent er allerede sikret med energiaftalen fra 2012, og en ny klimalov skal hente de sidste seks.

Regeringen ønsker en diskussionsrunde med transportsektoren og landbruget, før den præsenterer et endeligt udspil til en ny lov.

Men det imponerer ikke Liberal Alliance:

- Det lyder jo smukt med en dialog, men regeringens dialog er jo bundet op på det rædselskabinet af forslag, som regeringen har fået sine embedsmænd til at komme med.

- Jo flere af de forslag, regeringen vil gennemføre, jo værre stiller det Danmark, siger klima- og energiordfører Villum Christensen (LA) i en pressemeddelelse.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) afviser, at erhvervslivet vil blive pålagt flere afgifter, men erkender, at landbruget ikke slipper for forandringer.

Lars Chr. Lilleholt påpeger, at flere byrder til dansk landbrug kan få en negativ effekt for klimaet.

- Vi risikerer, at yderligere omkostninger til landbruget vil flytte produktion til andre lande, hvor deres produktion forurener mere end vores, fordi de har lempeligere krav end i Danmark, siger Lilleholt.

De Konservatives energiordfører, Mike Legarth, er enig og beder regeringen vise hensyn:

- I det omfang, hvor eksempelvis landbruget kan levere reduktioner i det danske udslip af klimagasser, skal det ske under hensyn til, at erhvervet allerede er hårdt presset af konkurrenter i lande, hvor produktionen af fødevarer ikke er nær så klimavenlig.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip