Boligejere står til kæmpe smæk

Det kommer til at koste de danske boligejere milliarder af kroner, hvis landets "systemisk vigtige" finansielle institutter bliver underlagt skærpede kapitalkrav og dermed skal polstre sig med penge, så de undgår eventuelle fremtidige krak.

Det vurderer flere af de store realkreditinstitutioner i Danmark, skriver Børsen.

Nykredit, som i dag har en egenkapital på 58 milliarder kroner, skal polstre sig med 12 milliarder mere for at leve op til de såkaldte SIFI-krav i 2019, lyder det. SIFI står for Systemically Important Financial Institution.

- I det omfang, at kapitalkravet bliver forøget fra 58 til 70 milliarder kroner, så bliver det naturligvis dyrere at drive denne her forretning. Så produktionsomkostningen for et lån forøges, siger Søren Holm, koncerndirektør i Nykredit, til Børsen.

Samme melding kommer fra Sven Blomberg, administrerende direktør i BRF Kredit, som regner med, at kernekapitalen skal forøges med et sted mellem én og tre milliarder kroner.

- I sidste ende kan de kun hentes ved højere indtjening. Det betyder jo enten højere priser eller lavere omkostninger, siger han til Børsen.

Nykredit og BRF Kredit er sammen med Danske Bank, Nordea Danmark, Jyske Bank og Sydbank de seks finansielle virksomheder, der er blevet anbefalet som "systemisk vigtige" for samfundet.

Det er et ekspertudvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet, som har udpeget penge- og realkreditinstitutterne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip