BRFkredit: Økonomien er på rette vej

Der er større efterspørgsel på kredit fra de danske husholdninger og fra dansk erhvervsliv. For private er efterspørgsel for realkreditlån steget fire kvartaler i træk, viser tal fra Nationalbanken.

Udviklingen tyder på, at danskerne trods alt er ved at løsne lidt mere op og dermed har en større tro på fremtiden, mener Mikkel Høegh, chefanalytiker i BRFkredit.

- Generelt har vi set, at flere tillidsindikatorer har været stigende i juni, hvilket vidner om, at danskerne igen har mod på at købe større forbrugsgoder, der ofte kræver finansiering, siger cheføkonomen.

- Det understreger, at vores økonomi trods alt er på rette vej. Erhvervslivet efterspørger også i stigende grad kreditter, og det er et udtryk for, at de også har stigende mod på at foretage investeringer. Vi udlægger derfor dagens tal som en positiv nyhed, siger han.

Det er ikke, fordi det er blevet nemmere at få et lån end tidligere, efter at finanskrisen har ramt. Kreditpolitikken blandt banker og realkreditinstitutter er opgjort til "uændret" af Nationalbankens tal for årets andet kvartal.

Ifølge Mikkel Høegh tyder internationale undersøgelser imidlertid på, at når kreditpolitikken holdes uændret, svarer det til en svag lempelse.

- Det passer også meget godt i forhold til danske vilkår, hvor man blandt andet kreditvurderer danske boligejere til en fast rente, siger han.

- Der synes ikke at være en kreditklemme i Danmark. Det stigende udlån er mest markant blandt realkreditinstitutter, hvilket er et udtryk for, at de danske husholdninger samler deres gæld, hvor renten er lavest, siger chefanalytikeren om tallene.

Samtidig med, at der nu er interesse for at låne flere penge, er andelen af nedskrivninger og tab stort set uændret i sammenligning med første kvartal. Der er dog stor forskel indbyrdes blandt realkreditinstitutterne, oplyser Nationalbanken.

/ritzau/

Dagens Gossip