Der pilles ikke ved regeringsgrundlaget

Regeringsgrundlaget har ikke været til forhandling på Marienborg mandag, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tog i mod SF's nye formand Annette Vilhelmsen og De Radikales leder Margrethe Vestager.

Det erfarer Ritzau fra flere kilder med kendskab til samtalerne.

De tre partiformænd for regeringspartierne er enige om, at der ikke skal justeres på regeringsgrundlaget - heller ikke de ømtålelige dele omkring halveringen af dagpengeperioden.

Dermed må SF's bagland, Enhedslisten og fagbevægelsen indstille sig på, at Annette Vilhelmsen endnu engang vil bekræfte, at hun står bag regeringsgrundlaget.

Det har hun sagt flere gange under sin valgkamp, men hun har samtidig betonet, at hun ville "udfordre" regeringsgrundlaget. Det skulle blandt andet ske ved at SF på længere sigt skulle arbejde for en konjunkturbestemt dagpengeperiode.

Men der er altså ikke nye initiativer på vej for at "redde" de op mod 16.000 dagpengemodtagere, som ifølge Beskæftigelsesministeriet risikere at miste deres dagpenge til nytår.

Søndag blev det til mere end 11 timers møde mellem Helle Thorning-Schmidt og Annette Vilhelmsen, mens mødet mandag varede knap fem timer.

Det var først mandag, at Margrethe Vestager var tilbage i Danmark og kunne deltage i samtalerne.

Og skal man dømme ud fra Margrethe Vestagers ord på Twitter, så har de tre partiformænd haft et godt møde, hvor Annette Vilhelmsen har vist sig som en formand både Thorning og Vestager har tiltro til.

- Gode samtaler, stærk og varm begyndelse på et godt samarbejde. Glæder mig! Sluttede med en gang bordtennis/bordet rundt, skriver Margrethe Vestager på Twitter.

Margrethe Vestager og De Radikale har i regeringens første leve år fået ry for at stå fast på reformerne i regeringsgrundlaget for at sikre, at dansk økonomi kommer i balance i 2020.

Derfor kan de positive ord fra Margrethe Vestager tolkes i retning af, at Annette Vilhelmsen også har accepteret, at der ikke skal ændres på regeringsgrundlaget.

Tirsdagens møde er i stedet blevet brugt til at diskutere arbejdsgangene i regeringen, og hvordan samarbejdet skal fungere fremover. Det store spørgsmål er nu, hvordan ministerholdet kommer til at se ud.

Svaret kommer tirsdag, hvor forventningen er, at Annette Vilhelmsen og Holger K. Nielsen bliver nye ministre, mens Ole Sohn og Thor Möger Pedersen må forlade posterne som henholdsvis erhvervs- og vækstminister og skatteminister.

 

Dagens Gossip