E-cigaretter: Smagsessenser beregnet til fødevarebrug er farlige

Et hold af græske forskere, deriblandt den efterhånden velkendte e-damp støtte, Dr. Konstantinos Farsalinos, har frigivet forskningsresultater, der tydeligt viser at e-cigaretter er sundere end tobakscigaretter.

I undersøgelsen benytter man sig af 20 e-dampvæsker fra forskellige producenter, samt en kontrol væske, en basevæske baseret på 50 procent glycerol og 50 procent propylenglycol. Derudover har man som sammenligning, benyttet sig af en væske med cigaretrøg, indsamlet fra tre tobakscigaretter.

Læs også: E-cigaretter og nikotin

Begge sæt væsker er derefter tilført dyrkede celler, og efterfølgende har man sammenlignet resultatet - et resultat der meget klart viser, at ud af de 20 e-dampvæskers damp, fandt man kun fire produkter der påvirkede cellerne negativt, altså var cytotoksiske, men stadig i langt mindre grad end det er tilfældet ved tobakscigaretter, og det til trods for at cigaretrøgen var fortyndet med 12.5 procent. De 16 restende dampvæskers damp viste ingen spor af cytotoksicitet overfor cellerne.

Den nye undersøgelse glæder Dansk e-Damper Forening, DADAFO.

- Vi har hele tiden har fokuseret på, at e-damp var sundere end tobakscigaretter, baseret på sammenligninger med videnskabelige undersøgelser af både e-damp og tobakscigaretter. Den nye undersøgelse bekræfter denne påstand direkte, og dermed er der klar og tydelig evidens for, at grundlaget for alle skræmmekampagnerne mod e-damp bliver mindre og mindre velfunderede, siger  foreningens formand, Kim Pedersen.

Læs også: E-cigaretter med nikotin på vej til at blive lovlige

Undersøgelsen bekræfter samtidig en anden af DADAFO’s fokuspunkter, baseret på forskellig videnskabelig information. Man har i undersøgelsen præciseret, at en væske med fødevarebaseret smagsessens, havde en marginal højere negativ påvirkning end de øvrige produkter.

- Det bekræfter, at brugen af fødevarebaserede smagsessenser, potentielt kan være skadelige for brugeren ved inhalation, uanset om de indeholder de kendte skadelige stoffer acetoin, acetyl propionyl, diacetyl eller ej, fortæller Kim Pedersen.

Undersøgelsen drejer sig om e-væsker fra Alter Ego/El Greco, Atmos Lab, Flavourart, House Of Liquid og Nobacco.

Hjerteforeningen: Om tre år er det helt slut med røg på jobbet

DADAFO konstaterer ud fra undersøgelsen, at damper man ren basevæske, så er problemet ikke til stede medmindre der er tale om en base med mange urenheder. Men at konstatere at alle smagsessenser/e-væsker med smag er skadelige ud fra den undersøgelse, er der ikke grundlag for.

Der er forskel på smagsessenser der er produceret til e-damp, eller fødevareessenser der ikke er lavet til e-damp, men bliver brugt til det formål. Den kemiske sammensætning i "kunstige smagsessenser" er helt anderledes, og der fokuserer producenterne på at fjerne de skadelige stoffer. Det sker ikke ved brug af rene fødevareessenser.

Dagens Gossip