Ekspert: Ingen tror på Nordkoreas trusler

Når Nordkorea skruer op for retorikken over for Sydkorea og truer USA med atomangreb, er det ikke andet end snak.

Det vurderer specialkonsulent ved Forsvarsakademiet, Peter Kim Laugesen.

- Umiddelbart er det mere torden på trommer frem for, at det er en reel trussel, siger han til Ritzau.

- Der er ingen, der tror på, at der kommer en storkrig på den koreanske halvø, for der er ingen af parterne, der vil få noget ud af det. Alle vil tabe på den, tilføjer han.

Nordkorea har i de seneste uger skruet godt op for retorikken over for både Sydkorea og USA, ligesom landet har blokeret indgangen til den vigtige industrizone, som det driver sammen med dødsfjenderne i Sydkorea.

Og senest har det nordkoreanske militær meddelt, at det har fået bemyndigelse til et "nådesløst" angreb på USA, der kan involvere atomvåben.

Men ifølge Peter Kim Laugesen får Nordkorea ikke noget ud af at starte en krig med Vestens stormagt og naboen i syd.

- Hvis de angriber Sydkorea eller USA, så vil de to stater svare igen. Og det vil være et større slag mod Nordkorea, som landet sandsynligvis vil tabe på, lyder det fra specialkonsulenten.

Peter Kim Laugesen vurderer, at Nordkoreas hårde retorik og trusler i disse dage mere handler om at gøre omverden opmærksom på landets eksistens og magt i en tid, hvor mange andre kriser står for døren.

- Nordkorea er en stat, der ikke er særlig interessant ud over det faktum, at landet har et atomprogram, siger han og tilføjer:

- Og det har de brug for at vise frem sammen med deres militære muskler for at gøre opmærksom på dem selv.

Ifølge Peter Kim Laugesen har Nordkorea brug for at vinde respekt, der sikrer landet en række indrømmelser, når der en gang kommer nogle forhandlinger om for eksempel en større normalisering af forholdene på den koreanske halvø.

Laugesen påpeger også, at man skal huske på, at det ikke er første gang Nordkorea har skruet bissen på. Og så længe det holder sig til ord, er der ingen, der vil angribe landet.

Men samtidig påpeger han, at retorikken selvfølgelig skal tages alvorligt, fordi det er ulovligt at true med magtanvendelse ifølge FN.

/ritzau/

Dagens Gossip