EL vil have folkeafstemning om patent

Enhedslisten stemmer nej i Folketinget til regeringens forslag om at ratificere EU's patentdomstol.

- I Enhedslisten er vi uenige i det indhold, der ligger i den her patentdomstol, og derfor stemmer vi selvfølgelig imod, siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, til Ritzau.

Dermed er en folkeafstemning om domstolen rykket et skridt nærmere.

Justitsministeriet har nemlig vurderet, at en tilslutning til en fælles EU-patentdomstol betyder, at Danmark afgiver en del af sin suverænitet.

Derfor skal fem sjettedele i Folketinget stemme for ratificeringen ifølge grundloven, ellers skal forslaget til folkeafstemning.

Liberal Alliance mener ligesom Enhedslisten, at ratificeringen skal til folkeafstemning. Modsat Enhedslisten anbefaler Liberal Alliance dog befolkningen af stemme ja til ratificeringen. Enhedslisten fastholder her en anbefaling om at stemme nej.

- Vi har forsøgt at få regeringen til at ændre indholdet og sikre, at vi ikke ser en udvidelse af særligt softwarepatenter, som, vi føler, er dybt problematisk. Men det har man afvist, siger Nikolaj Villumsen.

- Regeringen har insisteret på at gennemføre det her, selvom vi hele tiden har sagt til dem, at vi er uenige i indholdet.

- Det er dybt problematisk og kan skade små virksomheder, det kan skade den fri udvikling på internettet, og det vil undergrave vores demokratiske kontrol med, hvad der er patenter på, siger Nikolaj Villumsen.

Selvom både Liberal Alliance og Enhedslisten stemmer mod en fælles EU-patentdomstol i Folketinget, kan regeringen stadig få sit flertal på fem sjettedele, hvis Dansk Folkeparti stemmer for.

DF har dog udtrykt sig skeptisk i forhold til domstolen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip