Elever skal indhente 2,2 millioner timer

Mange folkeskoleelever skal forberede sig på at tilbringe flere timer på skolebænken end normalt i det nye skoleår.

Ifølge Danmarks Lærerforening aflyste landets folkeskoler i omegnen af 2,2 millioner lektioner som konsekvens af forårets lockout mellem lærere og kommuner, der varede i fire uger.

- Det er klart, at forårets lockout kommer til at påvirke det nye skoleår, siger næstformanden for Danmarks Lærerforening, Dorte Lange, til Ritzau.

Der er ikke udstukket regler for, hvordan hver enkelt skole skal indhente de mistede timer. Den eneste regel, som skolerne skal leve op til, er at indberette minimumtimetallet til Undervisningsministeriet hvert tredje år, som skal leve op til et fastsat antal.

Og dermed griber skolerne opgaven vidt forskelligt an.

Trods de vide rammer for, hvordan skolerne vælger at indhente de mistede timer, adresserer Dorte Lange en klar opfordring til landets skoler.

Skolerne og kommunerne bør øremærke de penge, som de sparede på ikke at udbetale løn til lockout-ramte lærere til at samle op på hængepartierne.

- Der er jo nogle kommuner, der bruger de sparede penge på at sikre, at der er nogle ekstra lærere til at varetaget opgaven. Det ville være oplagt, siger Dorte Lange.

Hun henviser til Kolding Kommune, der bruger alle de sparede penge på at ansætte 40 nye lærere i det nye skoleår for at kunne indhente kommunens mistede timer, der tæller 40.000 klokketimer.

I alt sparede landets kommuner 1,3 milliarder kroner under lockouten af landets folkeskolelærere, som ikke fik løn.

En undersøgelse foretaget af folkeskolen.dk kort tid efter lockoutens afslutning viste, at i to ud af tre kommuner ryger de sparede penge direkte tilbage til skoleområdet.

- Men alle pengene bør føres tilbage til skoleområdet, så vi sikrer, at de mistede timer bliver indhentet, og vi får en bedre skole, siger Dorte Lange.

Sønderborg Kommune er en af de kommuner, der endnu ikke ved, hvordan de sparede penge fra lockouten skal fordeles.

- Senere tager vi stilling til, hvordan de lockoutede midler, som vi sparede i april, fremadrettet skal bruges, siger Jette Østergaard, der er direktør for Børn og Uddannelse i Sønderborg Kommune.

I alt mistede skolerne Sønderborg Kommune 19.156 klokketimer under lockouten.

- Vi har dog allerede nu valgt at ansætte tre nye lærere i kommunen for at kunne indhente de mistede timer, siger Jette Østergaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip