Erhvervsskole jagter narko-elever

Unges misbrug kan bremses af stramme regler. Det viser erfaringer fra erhvervsskolerne i Aars, hvor de 1.000 elever testes jævnligt for brug af alkohol og rusmidler.

Her accepterer eleverne rus-politikken inden de optages, og siger dermed ja til eventuel behandling eller i værste fald eksklusion af erhvervsskolerne. Det oplyser DR Nordjylland.

- Jeg skrev under på, at skolen må teste mig to gange om året for misbrug af stoffer eller alkohol, forklarer Lasse Nymand Christensen, der begyndte i Handelsgymnasiet i august.

Underskriften er en vigtig del af skolernes meget kategoriske rus-politik.

- Vi er helt hårde og helt kolde. Vi accepterer ikke misbrug på skolen, siger direktør Helene Reffstrup Møller til DR Nordjylland.

Og strategien virker tilsyneladende. Erhvervsskolerne har samlet flere end 1.000 elever, og ifølge uddannelseschef Gert Husum sker det sjældent, at de unge går over stregen.

- I gennemsnit har vi vel en enkelt sag om året, siger Gert Husum.

Skolerne accepterer fester og fredags-cafeer, hvor der serveres alkohol, men det sker under opsyn, og der skrides ind, straks der er mistanke om et misbrug.

De kategoriske krav accepteres af eleverne - også selv om de fristes hver eneste dag.

- Måske er der enkelte, der føler politikken som et problem, fordi de ønsker at holde deres misbrug hemmeligt for forældrene, men jeg opfatter kontrollen som en bonus, siger Lasse Nymand Christensen, nyvalgt elevrådsrepræsentant for 1C til DR Nordjylland.

Danske unge har Europa-rekord i forbrug af alkohol. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen fokus på netop de unges alkoholvaner i dette års uge 40-kampagne.

Dagens Gossip