Etisk Råd: 15-årig skal kunne bestemme abort

Unge kvinder over 15 år skal selv bestemme, om de vil have abort. Det mener formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, skriver Politiken.

Han mener, at det er ulogisk, at en 15-årig selv kan bestemme, om hun vil sige nej til livreddende behandling, mens en uønsket gravid i samme alder skal spørge forældrene om lov til at få en abort.

- Vi skal hjælpe de kvinder bedst muligt, og det, synes jeg ikke, vi gør ved at kræve forældrenes samtykke.

- Vi sender et signal om, at de ikke selv kan tage stilling til det her spørgsmål. Det kan virke krænkende, at andre i princippet kan blokere for, at man kan få en abort, siger han til Politiken.

Ifølge loven skal unge under 18 år have forældrenes samtykke for at få tilladelse til en provokeret abort før 12. uge.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen vil ikke kommentere forslaget, før partiets sundhedsgruppe har drøftet sagen.

- Vi har ikke haft mulighed for at drøfte dette i den socialdemokratiske sundhedsgruppe. Så det har jeg ingen kommentar til, siger Flemming Møller Mortensen.

Hvis der er grund til at tro, at det vil være meget belastende for kvinden at informere forældrene, for eksempel af kulturelle eller religiøse årsager, kan et samråd i stedet tage stilling til spørgsmålet.

Hvis forældrene siger nej til abort, kan kvinden også søge dispensation hos samrådet. Det sker yderst sjældent, at en ung kvinde bliver tvunget til at gennemføre en uønsket graviditet, men det sker.

- Men en 17-årig, der er flyttet hjemmefra og har en kæreste, og som bliver gravid, kan ikke selv bestemme, om hun vil have en abort eller ej.

- Medmindre hun er gift, for så kræver man ikke forældresamtykke. Det hænger ikke sammen, siger Jacob Birkler, der onsdag har et debatindlæg i Politiken om emnet.

Blandt Folketingets sundhedsordførere er der delte meninger om forslaget. De Radikale og Venstre er umiddelbart enige med formanden for Det Etiske Råd.

Dansk Folkeparti og De Konservative er til gengæld imod at ændre loven. De er bekymrede for, at unge vil opfatte det som carte blanche til provokeret abort.

/ritzau/

Dagens Gossip