Fagforbund på praktik-jagt: Det bliver svært

Dansk Industri (DI) tager nu fagforbundene 3F, HK/Privat og Dansk Metal under armen i et fælles forsøg på at booste erhvervsuddannelserne.

Sammen skal de den kommende tid på besøg hos 1.000 danske virksomheder for at skaffe nye praktikpladser til studerende på erhvervsskolerne.

Organisationerne erkender dog, at det er et ambitiøst projekt.

- Vi er jo ikke så naive, at vi tror, vi kan løse problemet med praktikpladser ved at besøge 1000 virksomheder. Det er meget mere komplekst, lyder det fra Lone Folmer Berthelsen, der er erhvervsuddannelseschef hos Dansk Industri.

Også Per Påskesen, der er leder af uddannelsessekretariatet hos Dansk Metal vurderer, at det bliver et langt, sejt træk at skaffe flere praktikpladser til de studerende.

Men den nye mulighed for del-praktik vækker optimisme hos organisationerne bag kampagnen. Aftalen indebærer, at man ikke behøver have en lærling på fuld tid.

- Mange virksomheder bliver specialiserede, og derfor har de ikke mulighed for at opfylde alle praktikmål i en given uddannelse. Det har sikkert holdt nogle tilbage, siger Per Påskesen.

Som situationen er nu, mangler hele 12.600 elever på erhvervskolerne praktikplads i en virksomhed. Det er det højeste tal siden 2008, viser tal fra Undervisningsministeriet.

I de kommende år vil virksomhederne mangle 30.000 faglærte, særligt inden for industriens område.

Dagens Gossip