Forsker advarer imod stikker-samfund

Et par herresko i entreen hos den enlige mor hver eneste nat, sygemeldte på golfbanen eller kontanthjælpsmodtagere på måneskinsarbejde.

Flere kommuner får et stigende antal henvendelser om socialt bedrageri. Og forsker Klaus Levinsen, der er lektor Ph.D i politisk sociologi ved Syddansk Universitet, er ikke overrasket.

Danskernes tolerance over uberettigede velfærdsgoder er faldet. Og kommunerne inviterer åbenlyst til mere angiveri.

- Det er et relativt nyt fænomen, at borgerne har mulighed for at angive deres medborgere for mistænkeligt bedrageri. Og det er ved at udbrede sig. Dernæst er der stor mediefokus på, at velfærdsstaten fattes penge. Så bliver folk ekstra opmærksomme på snyd, siger Klaus Levinsen til Newspaq.

Hos kontrolgruppen i Odense Kommune siger leder Jesper Suhr Thomsen til Ritzau, at man i hele 2012 modtog omkring 350 henvendelser. I de første to måneder af i år er antallet 250.

Og på Slagelse Kommunes hjemmeside for anonyme anmeldelser indkom der 55 i januar. Det er en stigning på 60 procent i forhold til samme måned sidste år.

Klaus Levinsen ser ikke angiveriet som et tegn på en svækket solidaritet. Der kan sagtens ligge nabokonflikter, sårede følelser og skænderier bag anmeldelserne. Men generelt handler det om en lavere tolerance over for snyd og en tendens til, at danskerne ikke længere regner med, at myndighederne tager affære.

- Tidligere har vi anset det udelukkende for en myndighedsopgave at kontrollere, at borgerne opfører sig ordentligt. Og kulturændringen består i, at vi nu vogter over hinanden. Det kan føre til et mistænkeliggørelses-samfund. Det er selvfølgelig den negative side af sådan nogle tendenser, siger han.

 

Dagens Gossip