Forskere: Kokain er proppet med ormekur til dyr - kan få din hud til at rådne

Når kokain bliver sendt til Europa fra Sydamerika, er det i mange tilfælde proppet med ormekur til dyr, der skal strække indholdet, så bagmændene kan tjene flere penge. 

Det aktive stof i ormekuren hedder Levamisol, og ifølge den seneste årsrapport om narkotika fra Sundhedsstyrelsen, findes Levamisol i omkring 80 procent af al den kokain, der indtages herhjemme. 

Og Levamisol er langt farligere at indtage, end kokainen er i sig selv, siger en dansk forsker, der har analyseret kokain købt på gadeplan herhjemme. 

Han sammenligner bivirkningerne med det der sker, når man har AIDS, fordi Levamisol går ind og nedbryder immunforsvaret. 

- Jeg vil kalde konsekvensen af Levamisol for helbredet for en slags kemisk for for AIDS, siger Kim Gosmer, der er tidligere medicinalkemiker ved Aarhus Universitet.

Eksempel på skader efter indtagelse af Levamisol (Foto: BMJ)

i 2011 gennemgik han 170 kokainprøver fra politiets beslaglæggelser, hvor der dukkede Levamisol op i 66. procent af alle prøverne.

Men det tal er nu steget til omkring 80 procent, og ifølge Kim Gosmer er Levamisol noget af det farligste, der indtages når brugere tager kokain. 

- Levamisol er det klart mest problematiske tilsætningsstof i kokain, fordi det gør, at dit immunforsvar bliver nedbrudt, og du derfor pludselig kan blive rigtig syg af småting som sår og infektioner, siger Kim Gosmer til Dagens.dk. 

Kim Gosmer er ikke alene med sin advarsel mod Levamisol. En ny rapport publiceret i tidsskriftet British Medical Journal viser, hvor galt det kan gå, når Levamisol kommer ind i kroppen. 

Eksempel på skader efter indtagelse af Levamisol (Foto: BMJ)

Her præsenterer forskerne en 42-årig kvinde fra Rotterdam i Holland, der henvendte sig på et hospital, hvor hun klagede over led- og muskelsmerter, mavesmerter og sår på hendes hud. 

Da lægerne undersøgte hende, fandt de ud af, hun led af betændte blodkar - hvilket de efterfølgende kunne konkludere var forbundet med et indtag af Levamisol.

Og de betændte blodkar var skyld i, at hun fik sorte pletter i ansigtet og på ørene, hvilket forskerne har kunne bruge som et konkret eksempel på, hvad Levamisol kan gøre ved kroppen.

Og netop eksemplerne med den 42-årige kvindes skader, er det der går igen i rapporten.  

Den peger på, at brug af Levamisol fører til forrådnelse af huden, ligesom den kan føre til sorte pletter på ørene og i ansigtet, som i tilfældet med den 42-årige. 

Dagens Gossip