Forsvarskommandoen står til nedlæggelse

Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om en ny struktur for forsvaret.

Lovforslaget gør det muligt at nedlægge Forsvarskommandoen og i stedet samle forsvarets ledelse i Forsvarsministeriet.

Enigheden kommer efter længere tids tovtrækkerier mellem regeringen og Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, der har afvist en model, der indebærer en nedlæggelse af Forsvarskommandoen.

- Aftalen er historisk. Det er en stor forandring af forsvaret, og det er helt afgørende i et demokrati, at et forsvar er under en klar politisk kontrol, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Helt konkret bliver det muligt at nedlægge Forsvarskommandoen, og dermed bliver det muligt at rydde op efter år, hvor den ene skandale har afløst den anden, og hvor Folketinget gang på gang er blevet misinformeret, siger han.

Spørgsmål: Vil man kunne undgå den slags i fremtiden, hvis man nedlægger Forsvarskommandoen?

- Jeg tror jo desværre ikke, at alting bliver rosenrødt i forsvaret, men det her er en styrkelse af den politiske ledelse, så det også bliver muligt at stille siddende forsvarsministre til ansvar, siger han.

De borgerlige partier har vendt sig kraftigt imod en nedlæggelse af Forsvarskommandoen. De har stået fast på, at kommandoen og ministeriet godt kunne komme under samme tag, men det stadig skulle være to adskilte enheder.

Men det er slet ikke nok, siger Nikolaj Villumsen:

- Det ville være helt vildt ikke at prøve noget nyt, efter at der gang på gang på gang har været misinformation og løgn fra forsvarsledelsens side, siger Nikolaj Villumsen.

Spørgsmål: Vil aftalen betyde afskedigelser?

- Jamen, der er ingen tvivl om, at det giver mulighed for at rydde op i forsvarets ledelse, siger han.

- Helt konkret vil der formentlig være omkring 100 stillinger i overskud, hvis man nedlægger Forsvarskommandoen. Og dermed er det ikke bare kaserner, men også ledende officerer der vil blive en del af effektiviseringen af forsvaret.

De Konservative har allerede sagt, at partiet vil rulle aftalen tilbage efter et magtskifte.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip