Godt råd: Drop efterlønnen og spar 340.000 kroner

Går du med overvejelser om hvad du skal med efterlønnen, jamen så er det måske meget godt at læse denne artikel.

For mange nærmer tiden sig nemlig, hvor man skal beslutte sig for, om efterlønsbidraget skal udbetales, eller om man hellere skal at lade pengene stå.

Helt overordnet er der tre muligheder om efterlønsvalget:

- Man kan enten vælge at droppe ordningen her og nu og indkassere den skattefrie gevinst som en engangsudbetaling.

- Eller man kan vælge at blive i ordningen for at benytte sig af muligheden for at gå på efterløn, når tid er.

- Endelig kan man vælge at blive i efterlønsordningen udelukkende af den årsag, at man ønsker at score den skattefrie gevinst på 147.516 kr. man får udbetalt, den dag man går på folkepension, hvis man ikke har benyttet sig af muligheden for at få efterløn.

Overvejer man den sidste mulighed her, skal man dog tænke sig om en ekstra gang. Ganske vist viser beregninger, at man altid vil få mellem 11.000 og 71.000 kr. mere ud af at blive i ordningen (afhængigt af ens nuværende alder), og hæve den skattefrie præmie på 147.516 kr.

Men de beregninger tager ikke højde for, at man i en lang række tilfælde vil kunne opnå en højere forrentning af pengene ved at hæve pengene skattefrit allerede nu, end ved at lade pengene stå i efterlønsordningen og lade dem forrente med satsreguleringsprocenten.

Det gælder eksempelvis, hvis man kan benytte den skattefrie udbetaling til at nedbringe gælden på et dyrt boliglån, som de fleste yngre boligejere trækkes med.

Et eksempel. En boligejer midt i 40´erne træder ud af efterlønsordningen og modtager en skattefri udbetaling på 66.911 kr. De penge benytter boligejeren til at nedbringe gælden på det 30 årige boliglån i huset (med en rente på 9 procent) fra 200.000 til 133.089 kr.

På grund af gældsnedbringelsen kan boligejeren så skære 19 år af løbetiden af lånet, der medfører en samlet rentebesparelse på 204.391 kr. efter skat. Da boligejeren samtidig sparer 69.293 kr. i nettobidrag på ikke længere at skulle betale til efterlønsordningen, bliver hans samlede gevinst ved at træde ud af efterlønsordningen her og nu på 340.595 kr.

Hvilket er godt 193.000 kr. mere end den skattefrie gevinst på 147.516 kr., som tilmed er betinget af, at man har fuldtidsarbejde de sidste tre år frem til folkepensionsalderen.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk 

Tegn gratis abonnement på FinansBureauets Nyhedsmagasin her:

 

Dagens Gossip