Gråhåret Nordsjælland taber til København

Nordsjælland vil stå som vækstens taber, når Danmark igen begynder at køre stærkt efter krisen. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det attraktive Nordsjælland står de næste 10-20 år til at miste både arbejdspladser, ung arbejdskraft og dynamiske børnefamilier til København, kommuner på Vestegnen og omkring Køge.

Nordsjælland bliver pensionisternes område, mens de dynamiske og dygtige søger sydligere græsgange efterfulgt af de virksomheder, der gerne vil have deres arbejdskraft.

Sådan tegner horisonten sig, når direktør Jesper Bo Jensen fra Institut for Fremtidsforskning i Aarhus ser i krystalkuglen:

- Vi kan se på befolkningsudvikling og byudvikling, at Nordsjælland er ved at blive udsultet af København og kommunerne syd og vest for.

- Nordsjælland er beboet af folk, der er godt oppe i årene, og hvor børnene er flyttet. De sidder i dyre huse, som er svære at sælge, og som nutidens børnefamilier ikke har råd til, siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Jesper Bo Jensen har speciale i vækst og byudvikling, og han vurderer, at når de unge vælger Nordsjælland fra, vil virksomhederne gøre det samme.

- Vi har kunnet se de sidste 15 år, at virksomheder vælger at placere sig, hvor arbejdskraften er. Profilen med en aldrende befolkning, og de unge, der flytter væk, betyder, at regionen har et mindre gunstigt arbejdskrafttilbud til virksomheder.

- Man kan skaffe modne medarbejdere med god erfaring, mens det er svært at skaffe nogle af de yngre og mere dynamiske omkring de 30+. De bor andre steder, siger Jesper Bo Jensen.

Han forventer også, at en del af de medicinalvirksomheder, der op gennem 1990'erne og 2000'erne valgte at bosætte sig i Nordsjælland, vil flytte væk igen, skriver Frederiksborg Amts Avis.

/ritzau/

Dagens Gossip