Herboende unge mænd drager i hellig krig

Mindst 45 herboende unge mænd er i det seneste halve år rejst i hellig krig i det borgerkrigsramte Syrien - fire af dem er blevet dræbt, skriver Jyllands-Posten.

Det får nu Politiets Efterretningstjeneste, PET, til i stærke vendinger at advare de unge mod at drage i krig. Samtidig appellerer efterretningstjenesten til, at familiemedlemmer, moskeer og andre tæt på de unge griber ind.

- Det her ligner slet ikke noget, vi har set før. Det er meget voldsomt. Derfor er der brug for en meget markant samfundsmæssig indsats, som ikke kun kommer fra os, siger chefen for PET, Jakob Scharf, til Jyllands-Posten.

To personer rejser i gennemsnit hver uge, og de kommer især fra radikale miljøer i Aarhus og København. Den yngste er ifølge PET's oplysninger blot 16 år. Meget af rekrutteringen foregår via sociale medier som Facebook.

- Der kan gå ganske kort tid - ofte få dage - fra beslutningen om at tage af sted er truffet, til de unge er i Syrien. Her får de meget lidt og lemfældig træning, inden de kommer i kamp, siger Jakob Scharf.

PET vil nu aktivere blandt andet SSP-samarbejdet og det lokale politi for at få fat i de unge, inden de rejser af sted.

Samtidig mener PET, at rejsetrafikken øger terrortruslen mod Danmark, når krigerne vender hjem.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm deler PET's vurdering. Forskeren, der på onsdag afleverer en rapport om vestlige krigere i Syrien, siger til Jyllands-Posten:

- Det er et ganske stort problem, og det overstiger alt andet, man har set tidligere. I de vestlige efterretningstjenester taler alle i øjeblikket om Syrien. Radikaliseringen og voldspotentialet er meget stort.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip