Højesteret: Anonymt pistoltip ikke nok

Politiet gik over stregen, da man på baggrund af et anonymt tip i oktober 2012 valgte at foretage ransagning hos en mand fra Aarhus.

Det har Højesteret fastslået i en kendelse, som mandens advokat, Anders Skovholm, onsdag har modtaget med posten.

- Sagen drejer sig om et anonymt tip til politiet om, at min klient skulle være i besiddelse af en pistol, fortæller Anders Skovholm til Ritzau.

På baggrund af tippet valgte politiet at ransage mandens hjem, men der dukkede ingen skydevåben op.

Manden valgte at klage over politiets ransagning og indbragte derfor sagen for Retten i Aarhus. Her bestemte dommeren dog, at politiet handlede korrekt.

Det samme resultat nåede Vestre Landsret frem til, da man her behandlede sagen i december 2012. Men manden fik særlig tilladelse til at få sagen prøvet ved Højesteret.

Her har dommerne Lene Pagter Kristensen, Marianne Højgaard Pedersen og Mikael Rekling nu enstemmigt fastslået, at politiet handlede i strid med lovens hensigt, da man ransagede mandens hjem, og dermed underkendt by- og landsret.

Retsplejeloven, som blandt andet sætter rammerne for, hvornår politiet må ransage, kræver i dette tilfælde, at politiet har en "rimelig grund" til at mistænke en person for en forbrydelse.

De tre højesteretsdommere mener ikke, at et anonymt tip alene kan skabe en sådan rimelig formodning.

Retten anfører i sin kendelse, at politiet ikke har været i stand til at fremlægge oplysninger om, hvorvidt man har haft grund til at tillægge den anonyme tipper særlig troværdighed.

Politiet har heller ikke fremlagt oplysninger om, hvorvidt man kendte den anonyme tippers identitet.

Advokat Anders Skovholm har over for Højesteret desuden oplyst, at hans klient ikke tidligere har været sigtet eller dømt for besiddelse af skydevåben, og manden er heller ikke kendt i bandesammenhæng.

Kendelsen fra Højesteret betyder, at manden nu kan kræve erstatning fra politiet.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip