Hundeforskere advarer: Gør aldrig dette ved din hund!

Skrevet af Mathias Busekist

24/03/2024
Foto: Shutterstock
Det irriterer angiveligt hundene mere, end vi lige går og tror.

Dagens topnyheder

Der skal ikke herske tvivl om, horvidt det flyder med hundevideoer på Instagram, Facebook, YouTube og TikTok - enkelte videoer er endda blandt de mest sete videoer overhovedet på internettet.

Hundeejere betragter da også deres hunde som en del af familien. Men af og til kan det også blive for meget.

En ny undersøgelse viser nemlig nu, at mange ikke er i stand til at tolke og forstå vores firbenede familiemedlems adfærd korrekt, skriver Ekstra Bladet.

Ovennævnte har et internationalt team af forskere været i stand til at konkludere efter sin undersøgelse, som blandt andet viser, at vores trang til at putte, kæle eller lege kan få hundene til at føle sig stressede og overvældede.

Til undersøgelsen analyserede forskere fra bl.a. Cork Pet Behaviour Centre knap 200 populære videoer af mennesker, der interagerer med hunde på diverse sociale medier.

Forskerne sammenlignede den adfærd, vi mennesker typisk udviser i selskab med hunde - herunder kæl og kram - med hundenes reaktion.

Fordi hundene ikke var fysisk i hænderne på forskerne, kunne de ikke måle, hvad der skete i dyrenes krop. De måtte i stedet fortolke reaktioner som for eksempel at gø, slikke, blinke eller logre med halen.

I mange af videoerne viste dyrene tegn på, at de var utilpasse eller stressede, ifølge forskerne.

Det skete især, fordi mange hundeejere ofte rørte ved to områder af kroppen, der irriterer rigtig mange hunde.

"Et eksempel på dette er et kram, som hunde ofte har svært ved at læse eller forstå. Selvom det virker sødt, deler hunde ikke samme kærlighed til kram, men bliver ofte ængstelige," siger Elizabeth Ann Walsh, der er adfærdsforsker ved Cork Pet Behaviour Centre.

Ud af 190 videoer af mennesker, der enten krammede eller aede deres hund på hovedet, vendte 68 pct. af hundene hovedet væk, 81 pct. blinkede unormalt hurtigt, mens 60 pct. lagde deres ører ned.

- Vi opfordrer folk til at kigge efter disse tegn på, at en hund kan føle sig utilpas i situationer, vi opfatter som kærlige, siger Walsh, der er hovedforfatter til undersøgelsen.