I går skete det for første gang for kong Frederik og dronning Mary - men det var uden helt særlig gæst

Skrevet af Emil Martesen

19/03/2024
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I går skete det for første gang for kong Frederik og dronning Mary.

Dagens topnyheder

Den kongelige kalender har fremstået mere tom end fyldt, men nu får piben en anden lyd.

I går slog Amalienborg Slot dørene op til statsrådsmiddagen, en begivenhed med dybe traditionelle rødder, der samlede regeringen, statsrådssekretær Barbara Bertelsen, samt udvalgte medarbejdere fra hoffet.

Det er en begivenhed, der understreger samspillet mellem monarkiet og regeringen, og som traditionen byder, afholdes den i hver valgperiode.

Seneste middag var tilbage i 2021, hvor Fredensborg Slot dannede rammer om statsrådsmiddagen med dronning Margrethe som vært.

Og mandag aften var det så med kong Frederik og dronning Mary i spidsen som værter for denne højtidelige begivenhed.

Men trods sin status som myndig tronarving og dermed berettiget til at være blandt gæsterne, var kronprinsens navn fraværende på deltagerlisten.

Det skriver Ekstra Bladet.

En observeret scene viser kronprinsen, kort tid før ministrenes ankomst til Amalienborg, forlader palæet i en eldrevet Porsche.

Og spekulationerne om kronprinsens fravær florerer, men intet officielt er blevet meldt ud. En mulig forklaring kunne dog være hans skoleforpligtelser, idet kronprinsen aktuelt er i sit afsluttende år på Ordrup Gymnasium i Gentofte.

Men ikke desto mindre var der godt gang i middagen blandt de fremmødte ved denne særlige lejlighed. Her var også flere toneangivende politiske skikkelser, herunder ligestillings- og digitaliseringsminister Marie Bjerre, kirkeminister Morten Dahlin, uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, samt statsminister Mette Frederiksen.