Kan du se barnet på dette billede? Resultatet kan vise, om du er psykisk syg

Det er ikke kun skizofrene og psykotiske patienter, der hallucinerer. Du gør det såmænd også nogle gange – blot i mildere grad.

Det slår britiske forskere fast, efter at have undersøgt, hvad der sker, når du fx ser eller ikke ser barnet på dette billede:.

Foto: Cambridge Universitet

Hvis vi nu viser dig billedet herunder og spørger dig igen, om du kan se barnet på sort-hvid-billedet, så bliver det lidt nemmere at se det, ikke?:

Det sker, fordi du nu har fået nogle ekstra “brikker” til puslespillet, og fordi din hjerne nu kan omdanne din nye viden (farvefotoet) til at se barnet på sort-hvid-billedet – eller i hvert fald dele af det.

Forskerne, der er fra Cambridge- samt Cardiff Universitet, har på denne vis undersøgt, hvad, det er, der sker, når mennesker hallucinerer.

Læs også: Overlæge: Revolutionerende ny kræftbehandling godkendt

De har undersøgt 18 mennesker, som befandt sig i et tidligt stadie af psykoser eller andre psykiske lidelser, hvor hallucinationer opstår, samt 16 raske mennesker.

De blev allesammen vist billeder som de to ovenstående. Først sort-hvid-versionen og dernæst farve-fotoet.

Resultatet var, at de “syge” mennesker i højere grad forbedrede sig, når de fik farvefotoet og derefter kiggede på sort-hvid-billedet igen. De var med andre ord bedre end de raske mennesker til at se fx barnet. Det skyldes, at deres hjerner i højere grad stræber efter at skabe den verden, der er foran dem - sammenlignet med de raske mennesker.

Læs også: Denne video giver dig hallucinationer uden at indtage rusmidler

Forskerne forklarer, at vi alle på sin vis hallucinerer. Vores hjerner er skabt til at danne informationer ud fra forudgående viden.

Ser vi en skygge, danner hjernen eksempelvis et indtryk af, at det var en kat, der løb forbi, selvom vi måske kun så en sløret mørk plet på en væg.

Hjernen konkluderer så at sige ting på baggrund af forudgående viden - fx: Du har en kat, og derfor er det meget sandsynligt, at det var den, du så.

Studiet viser dog, at den “syge” gruppes hjerner i højere grad stræber efter at danne disse indtryk og konklusioner ud fra forudgående viden. De har med andre ord stræberhjerner – hvilket i denne sammenhæng ikke er særlig ønskværdigt.

- Resultaterne er vigtige, fordi de fortæller os, at disse symptomer og indtryk ikke bare handler om en “ødelagt hjerne”, men derimod en, som stræber – på en meget naturlig og ambitiøs måde – efter at danne mening ud fra indttryk, siger Naresh Subramaniam, der er en af forskerne bag studiet til BBC

Hallucinationer skyldes dermed en ubalance i hjernen, mener forskerne, der kalder det vigtig, ny viden. Studiet er offentliggjort mandag i denne uge i magasinet ‘Proceedings of the National Academy of Sciences

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip