Kommuner: Vi bliver kvalt i gadefejere

Regeringens plan om en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse til tidligere dagpengemodtagere giver store problemer for kommuner med høj arbejdsløshed. Det skriver Avisen.dk.

En del af de langtidsledige skal ifølge planen i såkaldte nyttejob - der for eksempel kan bestå i at samle skrald eller feje blade sammen. Og nu frygter kommunerne, at de nærmest bliver kvalt i gadefejere.

- Det bliver helt klart en udfordring. Vi kan ikke bare hælde 10.000 til 20.000 ind i et system, der i forvejen er fyldt op, siger Carsten Kissmeyer (V).

Han er borgmester i Ikast-Brande Kommune og medlem af arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening.

Ledende arbejdsmarkedsøkonom Andreas Højbjerre fra tænketanken Kraka vurderer, at regeringens nye indfasning af dagpengereformen vil kræve "et stort antal" ekstra nyttejob.

- Hvis der er tale om 27.000 til 32.000 udfaldstruede, som regeringen selv skønner, så skal der selvfølgelig findes nogle flere nyttejob ude i kommunerne, siger han til Avisen.dk.

Idéen med nyttejob er, at den arbejdsløse ikke må tage levebrødet ud af munden på en anden. Kommunerne har i forvejen en andel af ansatte i ikke-ordinære job, der ligger langt over statens og de private virksomheders.

Fagforbundet 3F frygter nu, at manglen på ikke-ordinære job vil betyde, at de udfaldsramte på den nye ydelse ender som billig arbejdskraft, der presser de ufaglærte væk fra arbejdsmarkedet.

- Det, vi er bekymrede for, er, at vores arbejdsløse medlemmer skal arbejde for en kontanthjælpslignende ydelse, så medlemmer, der arbejder på overenskomstmæssige vilkår, mister deres arbejde, siger Anita Vium Jørgensen, cheføkonom i 3F.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) erkender, at der vil blive behov for "mange" nye nyttejob.

/ritzau/

Dagens Gossip