Kortere optjening kan redde 7.000 på dagpenge

Regeringen presses fra flere sider for at lempe reglerne for genoptjening af dagpenge, og det ville i givet fald være en redningskrans for tusindvis af mennesker.

En analyse fra tænketanken Kraka viser, at 7.000 personer i 2013 risikerer at falde for de skrappere genoptjeningsregler, skriver Jyllands-Posten.

Hvis kravet til genoptjening rulles tilbage fra 52 til 26 uger, ville de have arbejdet nok til at få udløst to år med nye dagpengeklip. Da stramningerne blev vedtaget i 2010, regnede man "kun" med, at godt 2000 årligt ville falde for genoptjeningskravet.

- Siden er ledigheden steget, og der er kommet flere langtidsledige, og derfor rammes flere, siger arbejdsmarkedsøkonom Andreas Højbjerre fra Kraka.

Finansministeriet vurderer, at det vil koste 550 millioner kroner om året at lempe reglerne om genoptjening, og det kalder økonomiprofessor Michael Svarer "et greb i lommen" ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde tirsdag intet nyt til de tusinder, der står til at miste indtægten, når deres dagpenge forsvinder til nytår på grund af den nye grænse på to år for arbejdsløshedsdagpenge.

I sin åbningstale i Folketinget roste statsministeren derimod sin regering for indsatsen for de arbejdsløse. Regeringen har skabt arbejdspladser med investeringer i boliger, veje, jernbaner og vindmøller, understregede hun.

- Vi skal hjælpe dem, der står uden arbejde, sagde statsministeren.

Hjælpen består af den akutpakke, hvor de ledige med under et halvt år tilbage på dagpenge får samtaler med jobcentret og bedre mulighed for opkvalificering og jobrotation, lyder det.

Den radikale uddannelsesminister, Morten Østergaard, mener, at de fleste ledige først får arbejde hen mod slutningen af dagpengeperioden, "måske fordi alle parter først på dette tidspunkt anstrenger sig".

Den udtalelse kaldes uanstændig af Enhedslisten.

Dagens Gossip