Lægeformand: Her er de afgørende knaster

Det er ved at være sidste frist, hvis konflikten med de praktiserende læger skal afværges, og formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) nævner tre afgørende knaster i sundhedsminister Astrid Krags (SF) lovindgreb.

For det første skal loven ikke ændre på lægernes aftalegrundlag.

- Vi vil have lov til selv at aftale vores vilkår med den myndighed, der nu bestiller vores ydelse.

- Sundhedsministerens påstand om, at hun ikke ændrer vores aftale, er forkert. For hun har i sin lov skrevet ind, at der skal være en absolut økonomisk nulvækst på vores område de næste år, og det har der aldrig været før, siger Henrik Dibbern.

Han pointerer, at der de kommende år kommer omkring 30.000 flere patienter, som de praktiserende læger skal tage sig af.

Spørgsmål: Det øvrige sundhedsvæsen påtager sig hele tiden nye opgaver inden for den samme økonomiske ramme. Skal I ikke gøre det samme?

- Det gør vi også. Vi har et revisionsfirma, der laver omkostningsundersøgelser, og bare inden for de sidste fem år har vi mistet fem procent af vores overskud, samtidig med at vi har leveret langt flere ydelser til samfundet, siger formanden.

Den næste knast ved lovindgrebet er, at lægerne er i tvivl om, hvorvidt regioner og kommuner med loven kan pålægge lægerne at løse nogle opgaver, som lægerne ikke kan sige nej til.

- Og vi kan risikere, at vi får opgaver, som vi hverken fagligt eller med vores kapacitet kan løse, siger formanden.

Den tredje knast handler om såkaldte kvalitetsdata. Det er de data, lægerne noterer ned om deres patienter med sukkersyge, kronisk lungesygdom, gigtsygdom med mere.

- De data har indtil videre alene været brugt til, at lægerne skal blive dygtigere - og til forskning.

- Men i loven står der, at vi skal aflevere dem til regionerne til andre formål, og her frygter vi, at det ender med, at tallene skal bruges til at straffe os for, om det går vores patienter godt eller skidt, siger Henrik Dibbern.

Og en sådan straf er blandt andet problematisk, da det meste af behandlingen for eksempelvis sukkersygepatienter er noget, patienterne selv står for, lyder det.

Folketinget ventes at vedtage et lovindgreb den 27. juni. Lægerne er så meget imod loven, at 94,34 procent af dem er klar til at opsige deres aftale med det offentlige.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip