Lærer frygter bureaukratisk kaos

Jubelbrølet fra 2.000 lockoutede lærere ved en fest i Korsgadehallen i fredags var ikke til at tage fejl af.

Lærerformand Anders Bondo Christensens "gu skal de ej" til Kommunernes Landsforenings krav om, at skolederne skal lede og fordele arbejdet, gik rent ind.

Og hos en af øvrige 53.000 lockoutede lærere, Line Baadsgaard, der arbejder på Bryrup Skole ved Silkeborg, er der fuld opbakning til Danmarks Lærerforenings linie.

- Man kan blive bekymret for, at det bliver rent bureaukrati, hvis lederen skal sidde hver eneste morgen og opgøre, hvad den enkelte lærer skal lave. Der er vi lærere som folkefærd små ledere i klasserummene. Vi står over for børnene og skal tage de hurtige beslutninger, siger hun.

Line Baadsgaard kan godt forstå, hvis andre grupper af lønmodtagere synes, det lyder skørt, at lærernes chefer ikke skal have lov til at bestemme, hvad lærerne skal lave.
Men hun kender også skoleledere, der frygter en uoverskuelig arbejdsbyrde.

- Hvis vi skal ind omkring et kontor hver eneste gang og hive vores ledere ud og sige, hvordan skal jeg tackle det her, hvor lang tid må jeg bruge, er det nødvendigt at indkalde familien til samtalen, som jeg anser for vigtig, så kommer lederne til at drukne i bureaukrati. Det hører jeg også ledere i mit nærområde sige, siger hun.

Formand Anders Bondo Christensen siger, at det handler om, at skolen ikke må ende i en situation, hvor lærerne kun gør det, de får besked på. Det var det budskab, han forsøgte at sende i fredags i Korsgadehallen.

- Lærerne skal hver eneste dag tage et medansvar for at få skolen og deres egen undervisning til at fungere. Det er begreber som med- og selvledelse, der indgår i enhver moderne ledelelsesdiskussion. Og der er det, at vi konstant fra Moderniseringsstyrelsen og KL kører hører, at nu skal lærerne bare ledes som alle andre. Der er det, at vi siger, at vi aldrig må komme i en situation, hvor lærerne ikke påtager sig deres vigtige ledelsesfunktion, siger han.

Nyhedsbureauet Newspaq har forsøgt at kontakte Skolelederforeningen Anders Balle. Men han var umiddelbart ikke til at træffe for en kommentar.

Dagens Gossip