Mette Frederiksen: - Vejen fra fængsel til frihed skal lettes

Der er adskillige udfordringer forbundet med den pludselige frihed, fængselsindsatte oplever, når de bliver løsladt. Mange løsladte falder således direkte tilbage i kriminaliteten.

Men nu vil regeringen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i spidsen lette overgangen fra fængsel til frihed.

- Lige så vigtigt det er, at man får en straf, når man har forbrudt sig mod de fælles spilleregler i samfundet, lige så vigtigt er det, at man får en mulighed for at komme videre med sit liv, når den straf er udstået, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

- Vi har i den forbindelse sat fokus på to ting: At man ikke kommer ud til friheden uden en idé om, hvad der skal ske. Og at man ikke starter sit nye liv op uden en krone på lommen.

Regeringen sørger derfor for, at indsatte får retten til senest 14 dage før løsladelsen at få afklaret deres muligheder for at få engangshjælp til at kunne forsørge sig selv i de første dage i frihed.

Hidtil har løsladte først kunne henvende sig til kommunen og søge om kontanthjælp på selve løsladelsesdagen.

Kommunerne bliver nu forpligtet til minimum 14 dage inden ansøgerens løsladelse at have taget stilling til en anmodning om økonomisk støtte.

Derudover vil de indsatte, der snart skal løslades, blive tilbudt rådgivning hos en udslusningskoordinator, som vil hjælpe på områder som arbejde, uddannelse, gæld og bolig.

Med disse initiativer håber regeringen at forhindre, at løsladte ryger direkte ud i den livsstil, de førte inden fængselsopholdet.

- Det er jo ikke svært at forestille sig, at hvis man kommer ud til ingenting, hverken indhold eller penge, så er der en del, der falder tilbage i kriminaliteten med det samme, fastslår Mette Frederiksen.

Initiativet er en del af den nye kontanthjælpsreformen og træder i kraft 1. januar 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip