Novo Nordisk støtter Obama-modstandere

Med over én million danske kroner er Novo Nordisk den største danske bidragyder i den amerikanske valgkamp.

Pengene går blandt andre til en stor gruppe politikere, der kæmper for at rulle Barack Obamas sundhedsreform tilbage, hvilket vil betyde dårligere sundhedsdækning for millioner af amerikanere.

Det viser en gennemgang af Novo Nordisks kampagnebidrag, som Politiken Research har foretaget. Ud af de i alt 77 Novo-støttede kandidater, der stemte om den store sundhedsreform i 2010, stemte 35 imod og 42 for.

Støtten gives gennem en Political Action Committee (PAC), som Novo Nordisk har oprettet i USA.

Det er helt lovligt, så længe alle pengene kommer fra ansatte i Novos amerikanske afdeling, som er amerikanske statsborgere eller har permanent ophold i USA. En PAC må ikke modtage penge direkte fra virksomheder eller fagforeninger.

Støtten til modstandere af reformen kan ifølge eksperter stå i modsætning til Novo Nordisks etiske regelsæt, der slår fast, at "det at hjælpe mennesker med at leve et bedre liv er kernen af vores forretning".

- Vi opererer på den forudsætning, at alle har ret til sundhed, hedder det.

En af USA's førende sundhedsøkonomer konstaterer, at reformen har stor betydning for diabetikere:

- Folk med diabetes og andre kroniske lidelser er af flere grunde dem, der har størst fordel af sundhedsreformen, siger professor Jonathan Gruber fra Massachusetts Institute of Technology til Politiken.

En dansk ekspert i virksomheders sociale ansvar (CSR) mener, at Novos støtte til de republikanske politikere kan give et misforhold mellem ord og handling:

- Hvis der er en systematisk forskel imellem, hvad Novo Nordisk siger, de vil, og de kandidater, de støtter, så er det et problem for Novo Nordisk, siger centerleder Esben Pedersen fra Copenhagen Business Schools Center for CSR, til Politiken.

Novos kommunikationschef i Danmark, Mike Rulis, slår fast, at virksomheden ikke har en officiel holdning til sundhedsreformen.

Derfor ser han ikke noget problem i at støtte politikere, der vil afskaffe reformen, da man primært vil støtte kandidater, der forbedrer vilkårene for diabetikere:

- Er vi enige med dem i alt? Nej, det er vi ikke. Det gælder både de demokratiske og republikanske kandidater, vi har støttet. Men de gør nogle ting, som vi godt kan identificere os med og gerne vil være med til at fremme, siger han til Politiken.

Reformen tvinger blandt andet prisen på medicin ned og koster Novo Nordisk penge.

Ifølge Novo seneste årsrapport gav reformen, der først træder fuldt ud i kraft i 2014, et fald i selskabets omsætning i USA, skriver Politiken.

 

Dagens Gossip