Nu bliver overfiskeri forbudt

Hver fjerde fisk, der bliver fanget i Europa, går til spilde, fordi sunde, spiselige fisk bliver smidt tilbage i havet, viser tal fra EU-Kommissionen.

For at komme det til livs vedtog Europa-Parlamentet onsdag en reform, der skal gøre op med den europæiske fiskeripolitik og sikre, at der kommer flere fisk i havene.

- Reformen kommer i 11. time, det er der ingen tvivl om. Sektoren er præget af overfiskeri og en dårlig økonomisk situation for mange fiskere, siger medlem af Europa-Parlamentets fiskeriudvalg Ole Christensen (S).

Parlamentet indfører bindende mål for medlemsstaterne for at stoppe overfiskeri, og samtidig skal de overfiskede bestande genoprettes. Der bliver indført et forbud mod udsmidning af døde eller døende fisk imellem år 2014 og 2017.

De medlemslande, der ikke overholder kravene om bæredygtigt fiskeri, bliver straffet i form af færre penge fra fiskerifonden.

- For mig er det helt centralt, at et udsmidsforbud skal udformes, så det er realistisk og i tæt samarbejde med fiskerne og forskerne. Vi har behov for en glidende overgang til den nye forvaltning og tilpasning til de regionale forhold, siger Ole Christensen.

De senere årtier er mange fiskebestande i de europæiske farvande faldet, og der er risiko for, at nogle bestande helt nedfiskes. Over halvdelen af den fisk, som europæere spiser, bliver importeret.

- Det tyder jo på, at der er et eller andet helt galt. Det er derfor også med stor lettelse, at jeg i dag kan konstatere, at konservative og sydeuropæiske parlamentarikere ikke fik held til at udvande det ambitiøse kompromis, siger Ole Christensen.

Parlamentet vedtog desuden, at EU-fartøjer, der fisker uden for Europas farvande, skal fiske efter principperne om bæredygtigt fiskeri, der netop er vedtaget.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip