Nu venter Merkel på sejr

Efter en valgkamp, hvor næsten al fokus har været rettet mod den forbundskansler Angela Merkel og hendes popularitet, har de omkring 80.000 valgsteder rundt om i Tyskland slået dørene op søndag morgen.

Frem til klokken 18 kan 61,8 millioner vælgere afgive deres stemmer i de 299 valgkredse i EU's største land.

Alt tyder på, at den kristeligt demokratiske CDU-formand Merkel søndag aften kan lade sig hylde som valgets dronning af sine egne ved partiets valgfest i Berlin.

Ifølge den sidste meningsmåling før valget i avisen Bild am Sonntag kan kanslerens CDU og dets bayerske søsterparti CSU regne med at få 39 procent af stemmerne, mens deres liberale koalitionspartner FDP står til seks procent.

Rundspørgen fra Emnid-instituttet blandt 2047 vælgere giver den borgerlig-liberale regeringslejr et minimalt forspring på ét procentpoint foran oppositionen bestående af det socialdemokratiske SPD, De Grønne og venstrepartiet Die Linke.

- Dette valg forbliver spændende helt til det sidste. Vi oplever et dødt løb med uvist udfald, siger Emnid-chef Klaus-Peter Schöppner til Bild am Sonntag.

Socialdemokraterne står til 26 procent og må dermed forberede sig på et næsten lige så dårligt valg som for fire år siden, hvor SPD med 23 procent fik en vælgerlussing af historiske dimensioner.

De Grønne og Die Linke står hver til ni procent at stemmerne, mens den euroskeptiske Alternative für Deutschland, AfD, med fire procent ikke kommer op over spærregrænsen.

Selv om enkelte målinger lige op til valget har givet oppositionen et mulehårs forspring, ventes Merkel at sidde sikkert i sadlen.

Socialdemokraterne og deres kanslerkandidat, Peer Steinbrück, har nemlig på forhånd kategorisk udelukket at lukke Die Linke ind i regeringsvarmen.

For Steinbrück har det været op ad bakke valgkampen igennem. Bild-målingen på valgdagen er heller ikke opmuntrende læsning for ham. Hvis tyskerne kunne vælge deres kansler direkte, ville 50 procent stemme på Merkel og kun 27 procent på ham.

Ved det seneste valg i 2009 viste meningsmålingerne sig dog ikke at holde stik, da mange af Merkels kernevælgere i sidste øjeblik valgte at stemme taktisk og hjalp det liberale FDP til et rekordresultat.

- Selvfølgelig er man altid lidt spændt, sagde kansleren selv lørdag ved sit sidste vælgermøde i Berlin til pressen.

Søndag klokken 13.30 stemmer hun som altid i Humboldt-universitetets kantine i valglokale nummer 228, lige rundt om hjørnet af sit hjem over for Berlins museumsø.

Om hun kan hive den ventede sejr i land, vil vise sig kort tid efter, at valglokalerne er lukket, når de store tyske tv-stationer offentliggør deres første valgstedsmålinger.

/ritzau/

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip