Nye tal afslører: Nu stiger disse priser igen

Skrevet af Nicolai Haugsted

1 uge siden

|

10/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danmarks Statistik deler beklagelig nyhed.

Dagens topnyheder

Inflationen i Danmark viser tegn på aftagelse, hvilket giver både forbrugere og økonomer grund til lettelse.

I april registrerede Danmarks Statistik en årlig prisstigning på kun 0,8 procent, en svag nedgang fra 0,9 procent måneden før, hvilket understreger en fortsat trend mod mere stabile forbrugerpriser.

Det skriver Ekstra Bladet.

Data fra Danmarks Statistik peger på, at stigningen i leveomkostninger primært drives af højere priser på husleje og omkostninger ved restaurant- og cafébesøg.

Huslejepriserne alene har set en gennemsnitlig stigning på 2,9 procent, hvilket spiller en signifikant rolle i det samlede prisbillede.

På den anden side oplever vi et fald i priserne på varer, hvor et markant fald på 1,5 procent især er påvirket af lavere elektricitetspriser, hvilket giver forbrugerne en vis økonomisk lindring.

Scenariet af moderat inflation er en markant forandring fra sidste år, hvor Danmark oplevede måneder med inflation på omkring ti procent og konstant over fem procent.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, kommenterer situationen med optimisme:

"Den lave inflation må efterlade noget lettelse hos danskerne. Inflationen drønede i vejret for halvandet år siden og barberede en ordentlig luns af danskernes købekraft. Og selv om priserne ikke decideret falder, så er der meget mere ro på inflationen, og det er entydigt godt."

Perioden med lav inflation har varet i syv ud af de seneste otte måneder, med en kort opblussen i januar, hvor tallet nåede op på 1,2 procent. Stabiliseringen kan ses som et direkte resultat af både indenlandske og globale økonomiske tiltag, samt en gradvis normalisering efter flere år med økonomisk uro.