Nyrup går imod regeringen: Dong-salg er en katastrofe

Skrevet af admin

23/01/2014

Mest læste i dag

Den danske stat taber et tocifret milliardbeløb på at sælge en aktiepost i energiselskabet Dong til det amerikanske finansforetagende Goldman Sachs til et datterselskab i Luxembourg, der er et kendt skattely.

Det siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen til Politiken torsdag, kort før handlen i næste uge skal godkendes.

Handlen, der giver Goldman Sachs 19 procent af aktierne i Dong, "sker på et dårligt tidspunkt til en alt for dårlig pris til et anløbent selskab, der får vetoret for alle strategiske beslutninger," siger Nyrup.

- Set fra Goldman Sachs er det en forrygende forretning. Set fra Danmark er det en bundskraber, siger han.

Han mener, der er et bedre alternativ.

- Det vil være fuldt lovligt at skifte spor. Goldman Sachs har selv accepteret, at handlen er betinget af en politisk godkendelse. Jeg håber, at Folketinget her fem minutter i 12 vil tænke sig om og forhindre katastrofen, siger Nyrup Rasmussen.

Også langt ind i den socialdemokratiske folketingsgruppe er der dyb utilfredshed med handlen, erfarer Politiken.

På et gruppemøde i tirsdags tog Mogens Lykketoft ifølge en række kilder ordet og kritiserede blandt andet timingen i aktiesalget.

Aktstykket om Dong-handlen skal efter planen godkendes torsdag den 30. januar i Folketingets Finansudvalg.

Dansk Folkeparti, der er en del af energiforliget, skærper nu også tonen og slår fast, at de ikke kan stemme for, som aftalen er nu.

Bjarne Corydon ønsker ikke at svare på Poul Nyrups kritik af Dong-salget.

I et skriftligt svar til Politiken skriver han i stedet:

- I forbindelse med kapitaludvidelsen har vi naturligvis taget det bedste samlede bud. Og jeg kan ikke få øje på, hvad motivet skulle være for at vælge et dårligere bud. Jeg mener bestemt, at vilkårene er rimelige.

/ritzau/