Optimismen bobler: Vi ser lysere på fremtiden

Danskerne tror på, at der er mere styr på budgettet både på hjemmefronten og i statskassen om et år. Forbrugertilliden er i august 5,9 mod 3,7 i juli og er dermed steget lidt, oplyser Danmarks Statistik.

Ikke siden udgangen af 2007 - før finanskrisen for alvor brød løs -har tallet for forbrugernes syn på fremtiden været så højt, siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

- Den stigende forbrugertillid er godt nyt for dansk økonomi.

- Mere optimisme blandt forbrugerne kan gøre dem mindre tilbageholdende med at bruge penge, og det kan dermed sætte mere gang i privatforbruget og i sidste ende i den økonomiske vækst, skriver hun i en kommentar.

Det er blandt andet beskæftigelsen, der ifølge danskerne skal få økonomien på ret køl. Forbrugerne forventer, at arbejdsløsheden vil være faldet om et år sammenlignet med i dag.

- Omvendt trækker det ned i den samlede tillidsindikator, at forbrugerne ser negativt på familiens egen økonomiske situation i dag set i forhold til for et år siden, siger Camilla Skovsbo Erichsen.

- Ligeledes trækker det ned i den samlede indikator, at forbrugerne generelt vurderer, at det er bedre at vente med at anskaffe større forbrugsgoder nu. Sidstnævnte lyder umiddelbart ikke særlig lovende for udviklingen i det private forbrug, tilføjer hun.

Ifølge seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank forstærker dagens tal dog indtrykket af, at vi er på vej mod bedre tider.

- Det gennemsnitlige niveau for forbrugertilliden siden 2000 er på omtrent 1,5, så i den forstand er det nuværende niveau et godt stykke over middel.

- Og man må sige, at optimismen har fået overtaget igen efter en lang periode med udbredt pessimisme, siger han.

Dog er der fortsat plads til forbedring. Under højkonjunkturen fra 2005-2007 var forbrugertilliden i perioder over 10, bemærker Niels Rønholt.

/ritzau/

Dagens Gossip