Optimismen bobler: Vi ser lysere på fremtiden

Danskerne tror på, at der er mere styr på budgettet både på hjemmefronten og i statskassen om et år. Forbrugertilliden er i august 5,9 mod 3,7 i juli og er dermed steget lidt, oplyser Danmarks Statistik.

Ikke siden udgangen af 2007 - før finanskrisen for alvor brød løs -har tallet for forbrugernes syn på fremtiden været så højt, siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

- Den stigende forbrugertillid er godt nyt for dansk økonomi.

- Mere optimisme blandt forbrugerne kan gøre dem mindre tilbageholdende med at bruge penge, og det kan dermed sætte mere gang i privatforbruget og i sidste ende i den økonomiske vækst, skriver hun i en kommentar.

Det er blandt andet beskæftigelsen, der ifølge danskerne skal få økonomien på ret køl. Forbrugerne forventer, at arbejdsløsheden vil være faldet om et år sammenlignet med i dag.

- Omvendt trækker det ned i den samlede tillidsindikator, at forbrugerne ser negativt på familiens egen økonomiske situation i dag set i forhold til for et år siden, siger Camilla Skovsbo Erichsen.

- Ligeledes trækker det ned i den samlede indikator, at forbrugerne generelt vurderer, at det er bedre at vente med at anskaffe større forbrugsgoder nu. Sidstnævnte lyder umiddelbart ikke særlig lovende for udviklingen i det private forbrug, tilføjer hun.

Ifølge seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank forstærker dagens tal dog indtrykket af, at vi er på vej mod bedre tider.

- Det gennemsnitlige niveau for forbrugertilliden siden 2000 er på omtrent 1,5, så i den forstand er det nuværende niveau et godt stykke over middel.

- Og man må sige, at optimismen har fået overtaget igen efter en lang periode med udbredt pessimisme, siger han.

Dog er der fortsat plads til forbedring. Under højkonjunkturen fra 2005-2007 var forbrugertilliden i perioder over 10, bemærker Niels Rønholt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip