Patient-frygt: Lægekonflikt rammer de svage

Regningen ender hos de svageste patienter, hvis de praktiserende læger gør alvor af truslen om at melde sig ud af det offentlige og opkræve betaling direkte fra patienterne. Det mener formanden for Danske Patienter, Lars Engberg.

- Når man skal have pungen op ad lommen og betale for at komme til den praktiserende læge, så ved man, at 20 procent afholder sig fra at gå til lægen. Også selv om de sandsynligvis får refunderet pengene efterfølgende, siger Lars Engberg.

Han henviser blandt andet til erfaringerne fra en tidligere konflikt mellem de praktiserende læger og det offentlige tilbage i 1980'erne.

- Selvom man får refunderet pengene, så er det ikke alle, der vil gå til læge, for man skal lægge nogle kontanter på bordet, og man får dem jo ikke refunderet med det samme, siger Lars Engberg.

De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) opfordrer nu deres medlemmer til at melde sig ud af det offentlige i protest mod regeringens indgriben i lægernes konflikt med regionerne.

Det vil betyde, at patienterne fra 1. september skal betale for et besøg hos lægen. Herefter er det op til det offentlige, hvor mange penge, der skal refunderes til patienten.

Det er især de svageste patienter, som vil lide under konflikten, lyder det fra Danske Patienter.

- Det er selvfølgelig de patienter, der har færrest ressourcer og dårligst råd, det går ud over. Mange kronikere, som går ofte til læge, vil også få problemer, siger Lars Engberg.

Og for nogle patienter kan det få alvorlige følger at udskyde et lægebesøg.

- Nogle vil sige, "jeg venter lidt med at gå til læge - det er heller ikke så slemt". Men hvis man fejler noget alvorligt, så kan det betyde, at sygdommen udvikler sig. Det bliver i øvrigt også dyrere for samfundet, tilføjer patientformanden.

Danske Patienter er generelt positive over for det lovforslag, som sundhedsminister Astrid Krag (SF) fremlagde fredag, som skal udstikke rammerne for de praktiserende lægers ansættelse i regionerne fremover.

Forslaget kommer efter lange, resultatløse forhandlinger mellem regioner og læger.

Lovforslaget lægger blandt andet op til mere ensartet kvalitet i den almene praksis og bedre adgang til lægehuse i yderområder, som i dag er ramt af lægemangel.

Regeringen har givet lægerne og regionerne frem til 1. september 2014 til at nå frem til en ny overenskomst for lægerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip