Pengene rækker en anelse længere

Danskernes løn rækker stadig længere. Lønnen stiger hurtigere end forbrugerpriserne, men dog langsommere end vores samhandelspartneres, og det er sundt for den danske konkurrenceevne.

Det vurderer en række økonomer i forlængelse af Danmarks Statistiks opgørelse over lønudviklingen i Danmark i de første tre måneder af 2013.

I første kvartal var lønvæksten på 1,3 procent. Den finansielle sektor oplevede den højeste lønstigning på 2,1 procent, mens bygge- og anlægssektoren haltede bagefter med en lønstigning på en halv procent. For industrien var stigningen på 1,5 procent.

Ikke desto mindre steg forbrugerpriserne kun 1,2 procent i første kvartal, hvilket giver positiv reallønsvækst. Det betyder, at danskernes lønninger for første gang siden 2010 rækker en smule længere.

- Danskernes købekraft stiger for tiden, især når der også tages højde for skattereformens ekspansive virkning, skriver cheføkonom hos Nordea Helge Pedersen i en kommentar.

- Da lønstigningstakten endvidere er lavere end hos vores vigtigste samhandelspartnere, er der også tale om, at Danmarks lønkonkurrenceevne for tiden stadig forbedres, vurderer han.

Han bakkes op af privatøkonom hos Danske Bank Las Olsen, der dog vurderer, at lønvæksten er lav - både historisk og i forhold til andre lande.

- Efter vores beregninger svarer dagens tal til en reel fremgang i rådighedsbeløbet for en typisk lønmodtagerfamilie på cirka 650 kroner om måneden, skriver Las Olsen i en kommentar.

Ifølge forbrugerøkonom hos Sydbank Camilla Skovsbo Erichsen bør danskerne bruge pengene i stedet for at spare dem op.

- Set med samfundsøkonomiske briller er det godt nyt, at vi igen ser en positiv reallønsvækst, og det vil især være godt, hvis danskerne vælger at omsætte reallønsstigningen til øget forbrug frem for at spare op, vurderer hun i en kommentar.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip